jogurtu naturalnego. Nazwałam ją studencką, ponieważ tym razem nie dodawałam bakalii z szafki z zapasami. Wsypałam po prostu całą mieszankę studencką, miks czyli wszelakich orzechów i rodzynek. składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki płatków jaglanych 1½ szklanki mieszanki studenckiej 2 łyżki zarodków pszennych(...)składniki równomiernie się zezłociły. Po tym czasie dosypujemy mieszankę studencką, mieszamy całość i pieczemy jeszcze 7-8 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru. Smacznego
bistro mamaKonfitur mam w brud! Od dziadka, babci, mamy swojej i nie swojej;) Tak zjeść bezpośrednio ze słoika to nie przepadam, wymyśliłam więc, że upiekę muffinki z łyżką konfitury w środku. Robiłam je po raz pierwszy, a przepis zapożyczyłam od Kluko. A więc idę po jeden ze słoików! Składniki suche3,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku
Pink EnvelopePamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu. Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana – kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej
Pink Envelopepieczenia, 25 dkg masła, 3 żółtka, jedno jajko 1 szklanka cukru pudru plus 1 łyżeczka soli. 2 duże łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy po łyżce bułki
W kuchennym oknie Ewycukru szczypta soli 5 jajek 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem) 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę: 1 gorzka(...)polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mleko
Passions hobbies lifetych kupnych. Podpatrzyłam na przepis znajdujący się na blogu Tomek gotuje. W tej chwili nie ma jagód w lesie, więc skorzystałam z zapasów mojej spiżarni. Składniki: (1 porcja) - Słoik ok. 200 ml wekowanych jagód (ewentualnie 1 szklanka świeżych jagód uduszona w garnku 1/2 szklanki wody i 1 łyżką cukru - ilość cukru tak naprawdę zależy od tego, jak słodki kisiel lubimy(...)czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej). Jeśli kisiel ma być bardziej gęsty, można dodać więcej mąki. Jagody ze słoika zagotowujemy. W 1/4 szklanki wody zimnej rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Jak wywar jagodowy zacznie wrzeć dodajemy wodę z mąką i mieszamy. Gdy kisiel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.commożna do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które robię co roku do słoików na zimę. Zazwyczaj robimy z Mamą od razu dwie - trzy rolady o różnych smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo(...)jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieaczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej:) Składniki: 1/2 kg buraków czerwonych 1/2 słoika ogórków kiszonych 1 mały słoik pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny lub śmietana
Bea(u)ty kitchenjuż szczaw mam zakonserwowany na zimę, w słoikach.I cieszy mnie to , gdyż na pogodę , jak na razie nie mogę powiedzieć dobrego słowa. Dosłownie od dwóch tygodni pada i pada, tylko z niewielkimi przerwami. Gdybym chciała teraz nazrywać sobie szczawiu , to nie byłoby takiej możliwości. A tak, ugotowane, pozamykane i jest:) Składniki: ok 500 g liści szczawiu 4 szklanki wody(...)łyżeczki soli po 1 łyżce oliwy na każdy słoik Wykonanie: Liście szczawiu myję, odcinam twarde części tzw. ogonki, osuszam i kroje w paski. Pokrojony szczaw przekładam do garnuszka i zalewam wodą wymieszaną z solą. wstawiam na palniku i od momentu wrzenia gotuję przez 3-5 min. Gorące wykładam w małe, wyparzone słoiczki po koncentracie. Na wierzch każdego wlewam
Bea(u)ty kitchensię nie dowiem Składniki: groszek zielony ( dowolna ilość) Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam w słoiki. Składniki zalewy gotuję, gorącą zalewam groszek, słoiki zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia ok 1 godziny, drugiego dnia 30 min i trzeciego dnia 15 min. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjeśli cukinia jest młodziutka nie ma takiej potrzeby) i kroję na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję w pół talarki Do każdego słoika wkładam po trochu cebuli, kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Napełniam słoiki kawałkami cukinii Składniki zalewy gotuję. Gorącą zalewam przygotowaną cukinię z przyprawami, zakręcam
Bea(u)ty kitchenszklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka liści laurowych po łyżce oleju na każdy słoik Wykonanie: Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki(...)Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły. Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam i pasteryzuję 20 min. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpieprzu olej Wykonanie: Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję do filetów razem z majerankiem i pieprzem. Zakręcam słoik i wstrząsam energicznie by się wymieszały z przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce
Bea(u)ty kitchenwymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze śledzi z majerankiem i czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze buzia(...)były dokładnie pokryte sosem. Moja rada: jeśli używacie gotowych śledzi z czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować czosnku marynowanego w oleju, gdyż takowy i tak już jest w słoiku ze śledziami :) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenzachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam(...)się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen