słoik - 12348 przepisów (strona:258/824)

Likier "Kukułeczka" 213

ważne? Najważniejszy jest przecież smak... Składniki dla 4 osób: 500 g cukierków "Kukułka" 500 ml wódki 40% 1 puszka słodzonego zagęszczonego mleka Cukierki odwinąć z papierków, wrzucić do dużego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Odstawić aż cukierki się rozpuszczą, co jakiś czas potrząsając energicznie naczyniem (zakręconym!). Trwa to około 24 godzin, ale w nocy nie trzeba potrząsać ;) Gdy cukierki

Pełny talerz
Mleczno-malinowa owsianka w słoiku po maśle orzechowym z chia i owocami :) 169

owsianych 250 ml mleka  1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu 2 duże truskawki 1/2 banan kilka malin 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD  (dostępne od kwietnia) + słoik po maśle orzechowym ;)  Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Zagotuj mleko. Dodaj płatki i nasiona chia. Gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Do płatków(...)dodaj miód i wymieszaj.  Truskawki i banana pokrój w kostkę.  Do słoika przełóż 1/3 owsianki. Następnie ułóż pokrojone truskawki. Wyłóż kolejną 1/3 owsianki. I ułóż banana.  Pozostałą część owsianki wymieszaj z proszkiem malinowym. Tą część umieść na wierzchu słoiczka i udekoruj malinami.  Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 299

potrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kurczakiem 326

przepisem.   Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z kurczakiem.  Całość klasycznie wymieszana z majonezem i doprawiona solą i pieprzem. Składniki: 2 piersi z kurczaka, puszka kukurydzy słoik selera sałatkowego słoik cebulek marynowanych majonez sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka przyprawiamy wedle uznania i gotujemy na parze. Kroimy w kosteczkę, dodajemy resztę składników. Dodajemy majonez , doprawiamy solą

Anioły w kuchni
Konfitura wiśniowo-kakaowa 131

Perfekcyjna konfitura wiśniowo-kakaowa. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy wydawało mi się, że pomyliłam słoiki i jem bułkę z kremem czekoladowym - jednak z każdym kęsem wiśnie stawały się coraz bardziej wyczuwalne.  Przepis dodaje do dwóch akcji:  W wiśniowym sadzie 2014  i Przetwory . Składniki: 1 kg wiśni (po wydrylowaniu uzyskałam 750 g wiśni wraz(...)będzie gęsta to kakao z cukrem waniliowym wymieszać w 1/4 szklanki przegotowanej wody, następnie całość wlać do ugotowanych wiśni. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przygotowaną konfiturę umieścić w wyparzonych słoikach, zakręcić i postawić do góry dnem (aż do ostygnięcia

Ugotować
Domowy ketchup 130

ketchup, który je się z apetytem, ponieważ jest bardzo aromatyczny, a w składzie nie ma ani grama konserwantów. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora! Składniki na 2 słoiki 250 ml: 1 kg pomidorów (ja użyłam odmiany lima + dodałam 1 pomidora malinowego) kilka śliwek 1 papryczka chili 1 mała cebula sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)całą masę gotować na małym ogniu (około 1,5 godziny, tj. tak długo aż masa wyraźnie zgęstnieje), co jakiś czas mieszając. Gdy ketchup zgęstnieje przełożyć go do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu

Ugotować
Krem czekoladowo-orzechowy 145

Pyszny, kremowy, orzechowy i mocno czekoladowy krem na kanapki. W smaku i w konsystencji przypomina nutellę. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Składniki na 1 słoik 250 ml: 100 g orzechów laskowych 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) ¾ szklanki (pojemność szklanki 250 ml) mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżeczki miodu Orzechy laskowe obrać ze skórki, tzn. najlepiej wrzucić je na suchą patelnię(...)powstała gładka masa orzechowa, jednak w konsystencji mi to w ogóle nie przeszkadzało.  Do ciepłej masy czekoladowej dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować i od razu przełożyć do słoika.    Przygotowany krem czekoladowy przechowywać w chłodnym miejscu. Pomysł na przepis: moje-wypieki.com

Ugotować
Ryba po japońsku 171

polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik papryki konserwowej pół duże słoika ogórków konserwowych 2-3 małe cebule olej do smażenia  ciasto  3/4 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody sól, pieprz zalewa 2 szklanki

Ugotować
Krem pomarańczowy (orange curd) 156

niesamowicie pachnie i smakuje, więc jeżeli lubicie pomarańcze to na pewno orange curd przypadnie Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na słoik 200 ml: sok z 1 pomarańczy + miąższ odrobina soku z cytryny ½ kostki masła (tj. 100 g) 3 żółtka 3-4 czubate łyżki cukru pudru W rondelku wymieszać żółtka, sok pomarańczowy(...)będzie ciepła dodać miękkie masło. Krem co jakiś czas przemieszać, aby nic się nie przypaliło. Gotować tak długo, aż uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Gorący krem przełożyć do szklanki lub słoika i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy jest podany schłodzony

Ugotować
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 133

shitake i ostrą papryczką.  Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro. Będzie smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne nam: - słoik marchewki z młodym groszkiem w zalewie - 5 łyżeczek mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka cukru - szczypta pieprzu - zioła prowansalskie - mięta suszona otarta Przygotowanie: Zawartość słoika umieszczamy w rondelku (razem z wodą

W poszukiwaniu inspiracji
Tego o mnie nie wiedzieliście. 126

Wada? Zaleta? A może po prostu dziwactwo? Sami oceńcie. Ja i kuchnia Nie znoszę, gdy ktoś wstawia do lodówki słoik z jakąś  resztką np. w całym słoiku jedna pozostawiona marynowana pieczarka lub ogórek. Krew mnie wtedy zalewa. W lodówce muszę mieć produkty posegregowane według kategorii, a najlepiej jeszcze według kolorów... Nie znoszę gdy ktoś pije z butelki

ClauditteMissCooking
Konfitura z wiśni + film 132

lata to czas na przygotowanie przetworów, dzisiejszą propozycją jest konfitura z wiśni przepyszna i bardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki na 4 słoiki o pojemności 310 ml 1 kg wiśni 1 kg cukru żelującego 1:1 przepis Umyte i wydrylowane wiśnie  zasypujemy cukrem żelującym , mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściły(...)czasie owoce w garnku stawiamy na ogniu , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 6 minut cały czas mieszając . Gorącą konfiturą napełniamy umyte i wyparzone słoiki , szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do momentu aż wystygną

Smakowite Dania
Dżem z czerwonej porzeczki + film 178

kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji.   składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym opakowaniem cukru żelującego. Ciągle(...)mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy jeszcze około 2 minut i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do zaniku piany. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i dokładnie zakręcamy nowymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem na 10 minut

Smakowite Dania
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 340

oliwie,  pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny , aż pasta zgęstnieje.         Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować na sucho* lub zużyć na  bieżąco .   *Słoiki z gorącą pastą  szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do wystygnięcia

SzczyptaSmaQ
Granola z orzechami i żurawiną 172

arachidowy 9,4%, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; cukier, emulgator: lecytyny (z soi); sól, ekstrakt słodu jęczmiennego. składniki: na słoik o pojemności 1 l Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów(...)Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.   Smacznego

bistro mama

Proponowane wyszukiwania