słoik - 12348 przepisów (strona:254/824)

Smarowidło ze słoika z piekarnika 154

największy bar mleczny w PRL? - W KC - same ruskie, śląskie i leniwe. No to jak już się pośmiali to zapraszam na przepis: Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 250 g słoniny bez skóry 170 g łopatki 85-100 g cebuli (1 duża) 13 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce(...)małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko się połączyło. Napełniamy słoiki. Zakręcamy i ustawiamy na blasze w zimnym piekarniku. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 2 godziny na grzałkach góra-dół. Studzimy i możemy się zajadać. Tak przygotowane smarowidło może stać w lodówce kilka tygodni, chociaż i tak to nieprzydatna informacja. Jest tak pyszne, że znika

Marder&Marder Manufacture
Likier na kukułkach 6593

mnie odezwą. No same korzyści po prostu. Nalewki więc już nastawione i dojrzewają. A też i stale nowe dorabiam. Powoli zaczynam mieć problem z miejscem na ustawianie kolejnych słoików, w których z wolna dochodzą nalewki. Madzia wydzieliła mi jedną szafkę kuchenną. Zapełnienie jej trwało ze 3 dni może. Więc dostałem jeszcze jedną półkę w szafie w przedpokoju. Jej zapełnienie było(...)impreza chyba ze 2 miesiące będzie trwała :) I miną pewnie kolejne 2 miesiące zanim dojdę do siebie żeby móc wam te wszystkie przepisy podać. A tymczasem, przyglądając się słoikom, niektóre wstrząsając, niektóre filtrując wpadłem na pomysł zrobienia bardzo prostej nalewki, która właściwie nie musi dojrzewać. Jest gotowa do picia od razu po zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier

Marder&Marder Manufacture
Frappe o smaku Irish Cream 152

kostek lodu 30ml syropu o smaku Irish cream cukier do smaku Przygotowanie: Kawę wsypać do shakera lub jak w moim przypadku (nie posiadam go na stanie) do dużego słoika i zalać wrzącą wodą. Dolać zimnego mleka, syropu oraz kostki lodu. Dosłodzić jeżeli kawa jest za mało słodka. Słoik zakręcić i wstrząsać ok 2 minut. Jeżeli lubimy gęstą kawę

ChilliJemy
Nalewka z aronii 124

spirytusu Owoce przygotowujemy - jeśli aronia była zbierana przed końcem października należy ją umyć, poobcinać gałązki i przemrozić w zamrażarce przez dwa dni. Następnie przesypujemy je do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na około miesiąc. Po tym czasie wszystko przecedzamy, a owoce przekładamy do wysokiego słoja i zasypujemy cukrem. Alkohol zlany z aronii przelewamy do drugiego słoika

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier bazyliowo-limonkowy 133

trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy na sitku, po czym wrzucamy do litrowego słoika. Limonkę sparzamy wrzątkiem, okrajamy z niej skórkę. Tę dokładnie pozbawiamy albedo (białej gąbczastej części), do czego najlepiej użyć tarki o małych oczkach, po czym również wrzucamy ją do słoika. Zalewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 160

lepiej rankiem, ponieważ wtedy są otwarte i dadzą lepszy aromat. Warto je lekko przepłukać, jeśli nie mamy pewności co do miejsca, w którym były zbierane. Wrzucamy je do wysokiego słoika i zalewamy spirytusem. Z wody i miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy(...)wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać słojem Po upływie dwóch tygodni należy ją przecedzić i przefiltrować, po czym pozwolić jej odstać ponownie

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier z pigwy pospolitej 168

cienkie plasterki lub cienko kroimy nożem. Umieszczamy plastry oraz laskę wanilii w dużym słoju i zasypujemy je cukrem. Zawartość dobrze wstrząsamy i odstawiamy do rozpuszczenia cukru. Gdy powstanie syrop, słoik odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie. Należy pamiętać, by każdego dnia wstrząsnąć słojem. Po upłynięciu 3 tygodni zlewamy płyn (owoce można zostawić do herbaty) i znowu w dużym słoiku łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 251

talerze!   2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo sól, pieprz do smaku spray chilli  Italiamo do smaku garść

KUCHARNIA
Bubble tea z mango i wodą różaną 174

Gotuj 25 minut na małym ogniu pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu. Następnie zgaś ogień i odstaw na 30 minut (nie zdejmuj pokrywki). W tym czasie do dużego słoika lub miski wlej 500 ml lodowatej wody . Dodaj cukier lub inną substancję słodzącą, którą wybrałeś/aś i wlej wodę różaną oraz sok z limonki. Ugotowaną tapiokę schłodź pod bieżącą(...)wodą, a następnie wsyp do słoika. Odstaw na godzinę lub dwie do lodówki. Mango obierz, wydrąż łyżką miąższ i zmiksuj na purée. Do każdej szklanki wlej 200 ml herbaty , dodaj kilka łyżek musu z mango oraz kilka łyżek tapioki (wraz z wodą, w której była zanurzona). Napój podawaj koniecznie schłodzony. Bubble tea najlepiej jest pić przez słomki o dużej średnicy

Food Square
Płatki drożdżowe domowe 171

letniej przegotowanej wody, - 5 g syropu z agawy (lub melasy, cukru), - 5 g + 5 g + 5 g cukru Wykonanie: Drożdże wyjmujemy z lodówki tak by uzyskały temperaturę pokojową. Do słoika o pojemności ok 1 litra rozkruszamy drożdże, zalewamy je wodą i dodajemy syrop z agawy, mieszamy porządnie łyżką (drewnianą lub plastikową). Słoik przykrywamy papierem śniadaniowym, zakładamy gumkę żeby nie spadał

Co na wege obiad?
Niskosłodzony dżem truskawkowy 126

zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur-ex Przygotowanie:  Truskawki przebrać, umyć i odszypułkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem(...)minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zebrać z wierzchu pianę i gotować jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Sezon przetworów uważam za otwarty

W poszukiwaniu inspiracji
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 96

przypadło do gustu:) Zaznaczam jednak, że jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :) Przepis pochodzi stąd ( klik ) Składniki na jeden większy słoik około 800g puree dyniowego 190 ml soku jabłkowego 230 g brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice(...)faktury i ciemnego koloru a konsystencją przypominać masę kajmakową. Wówczas zdejmujemy masło z ognia i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy). Masło można wykorzystać podobnie jak masło orzechowe - jako smarowidło na kanapki, do owsianki

My simple kitchen
Dżem czereśniowy z nutą wanilii 138

temu i nieprawda ;) Za to prawda zawsze była taka, że początek wakacji zawsze ogłaszał u mnie sezon na czereśnie :) W tym roku wyjątkowo hojnie obdarowało nas drzewko i kilkanaście słoików z dżemem czereśniowym już stoi na półkach w spiżarni :) Zastanawiałam się, czy taki przepis w ogóle dodawać na bloga, ponieważ spodziewam się, że część osób może mnie skrytykować za użycie(...)czas gotowania się dżemu - zazwyczaj wynosi on od 2 do 3 minut. Ja natomiast zawsze gotuję go trochę dłużej). Gotowy dżem zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia

My simple kitchen
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą 115

Urozmaiciłam go za pomocą jabłek i pomarańczy. Kolor ma fantastyczny -  jak widać na zdjęciu, niczym zachodzące słońce na niebie. Do smaku również nie mam zarzutów. Składniki na 8 słoików: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg jabłek (waga po obraniu) 1 pomarańcza 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu Dynie i jabłka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę(...)łyżkę nabieramy porcję dżemu i odstawiamy na bok. Gdy po minucie masa zacznie tężeć, oznacza to, że dżem jest gotowy. Zdejmujemy garnek z ognia i  napełniamy wcześniej wyparzone słoiki dżemem. Zakręcamy i obracamy do góry dnem

My simple kitchen
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 84

mieszamy na łyżeczkę, którą będziemy jeść. Nie wolno dopuścić do połączenia naszej śliny z przygotowywanym dżemem! Pamiętajmy o enzymach w naszej ślinie i ich roli w rozkładzie węglowodanów. Przygotować słoiki (u mnie 4; mieści się w nich ok. 300 g dżemu) i nakrętki - dobrze umyć, sparzyć i odstawić do całkowitego wysuszenia. Nie wycierać. Czwartego dnia : Dżem powinien mieć już gęstą(...)konsystencję. Zagotować go, by był bardzo gorący. Systematycznie mieszać. Gorący dżem wkładać do słoików np. łyżką wazową. Od razu zakręcać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używamy nakrętek "klikających", po ok. 10-15 minutach powinniśmy słyszeć klikanie. Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w piwnicy, komórkach lokatorskich, a nawet dolnych szafkach kuchennych

Weekendy w domu i ogrodzie