słoik - 12348 przepisów (strona:254/824)

Dżem czereśniowy z nutą wanilii 145

temu i nieprawda ;) Za to prawda zawsze była taka, że początek wakacji zawsze ogłaszał u mnie sezon na czereśnie :) W tym roku wyjątkowo hojnie obdarowało nas drzewko i kilkanaście słoików z dżemem czereśniowym już stoi na półkach w spiżarni :) Zastanawiałam się, czy taki przepis w ogóle dodawać na bloga, ponieważ spodziewam się, że część osób może mnie skrytykować za użycie(...)czas gotowania się dżemu - zazwyczaj wynosi on od 2 do 3 minut. Ja natomiast zawsze gotuję go trochę dłużej). Gotowy dżem zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia

My simple kitchen
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą 120

Urozmaiciłam go za pomocą jabłek i pomarańczy. Kolor ma fantastyczny -  jak widać na zdjęciu, niczym zachodzące słońce na niebie. Do smaku również nie mam zarzutów. Składniki na 8 słoików: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg jabłek (waga po obraniu) 1 pomarańcza 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu Dynie i jabłka obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę(...)łyżkę nabieramy porcję dżemu i odstawiamy na bok. Gdy po minucie masa zacznie tężeć, oznacza to, że dżem jest gotowy. Zdejmujemy garnek z ognia i  napełniamy wcześniej wyparzone słoiki dżemem. Zakręcamy i obracamy do góry dnem

My simple kitchen
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 88

mieszamy na łyżeczkę, którą będziemy jeść. Nie wolno dopuścić do połączenia naszej śliny z przygotowywanym dżemem! Pamiętajmy o enzymach w naszej ślinie i ich roli w rozkładzie węglowodanów. Przygotować słoiki (u mnie 4; mieści się w nich ok. 300 g dżemu) i nakrętki - dobrze umyć, sparzyć i odstawić do całkowitego wysuszenia. Nie wycierać. Czwartego dnia : Dżem powinien mieć już gęstą(...)konsystencję. Zagotować go, by był bardzo gorący. Systematycznie mieszać. Gorący dżem wkładać do słoików np. łyżką wazową. Od razu zakręcać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używamy nakrętek "klikających", po ok. 10-15 minutach powinniśmy słyszeć klikanie. Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w piwnicy, komórkach lokatorskich, a nawet dolnych szafkach kuchennych

Weekendy w domu i ogrodzie
Lekka Sałatka z Marynowanym Serem Cytrynowo Miętowym, Arbuzem i Truskawkami 133

każdy chce i ma ochotę mieć ten właśnie ser, więc możecie zastąpić go serem feta, ale to już nie będzie to samo.  Truskawki i roszponkę umyłam i osuszyłam. Słoik z serem wyciągnęłam wcześniej, bo oliwa w lodówce zakrzepła, ale jak słoik złapał temperaturę pokojową, oliwa wróciła do swojej dawnej konsystencji. Na dno talerza wysypałam roszponkę, potem truskawki i arbuza

Blondynka Gotuje
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 212

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami według preferencji smakowych. Mielonka w osłonkach wędliniarskich 1,5 kg łopatki wieprzowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sardelowa pasta 112

Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Składniki mały słoik sardeli 1 opakowanie białego serka do smarowania 1 średnia cebula 2 ogórki konserwowe świeżo mielony pieprz Sardele odsączamy z nadmiaru oleju i drobno kroimy. Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki

My Chcemy Jeść
Sałatka jajeczna z pokrzywą 225

których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę.  Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 192

chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych(...)borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy

BaRepas
Brukselka pasteryzowana 102

opłukujemy, następnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i układamy w słojach (do 2 cm poniżej górnej krawędzi). W między czasie przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Gotowe przetwory wkładamy do dużego garnka i zalać wodą. Jeżeli przyrządzamy je w wekach to musimy je zanurzyć całkowicie. Natomiast w przypadku słoików z tzw. zamknięciem „twist”- zakrętkę zostawiamy na pół

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką 161

Były ostatnio jabłka na szarlotkę do słoików więc i musi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego! Składniki biszkoptu: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Składniki marmoladki jabłkowej: 1 kg jabłek 2 łyżki octu 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe Składniki na piankę: 2 galaretki z owoców leśnych(...)mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 218

różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę Jabłka na szarlotkę

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 123

płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie

Tradycyjna Kuchnia
Przecier szczawiowy do słoi 118

staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać(...)dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić do smaku, włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 128

Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać i odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja(...)cztery litrowe słoiki

Tradycyjna Kuchnia