przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40 dag suszonych śliwek 1 ¼ szklanki mocnej herbaty ½ litra octu 2 szklanki cukru 15 goździków 1 mała laska cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić(...)Następnie je ugotować (aż napęcznieją). Osobno zagotować ocet z cukrem i korzeniami przez 5 minut. Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek
Tradycyjna Kuchniazagotować około 1 litra wody i wrzucić przygotowane czereśnie. Po pół minucie odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Z cukru i ½ szklanki wody sporządzić syrop- gotując. Czereśnie ułożyć w słoikach, zalać gorącym (lecz nie wrzącym) syropem i pozostawić na noc. Następnego dnia zalać wódką , delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem, szczelnie zamknąć i pozostawić na kilka miesięcy
Tradycyjna Kuchniasię z lodami i owocami. Składniki: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wiśniówki Sposób przygotowania: Brzoskwinie obrać ze skóry, wyjąc pestki i pokroić. Ułożyć w słoikach, posypywać warstwami cukier i zalać wiśniówką. Ostatnią warstwą powinien być cukier i owoce całkowicie zalane wiśniówką. Zakręcić słoiki, odstawić, żeby „się przegryzły
Tradycyjna KuchniaDodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćopłacało się, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprosiliście więc dodaję (jak na mnie) w dość ekspresowym tempie przepis na moje dzisiejsze śniadanko, które idealnie sprawdzi się jeśli jecie śniadanie dopiero w pracy (można je zapakować do słoika) lub też w domu. Z uwagi że przygotowuje się ten pyszny serniczek wieczorem, nie trzeba tracić rano czasu na kucharzenie ;) Przepis zgapiłam z tej strony i jak zawsze lekko(...)drobinki sera) banana kroimy w kostkę, dzielimy na 3 części i układamy następująco w słoiczku: banan/masa serowa/banan/masa serowa, a na wierzch rodzynki/bakalie (oczywiście kolejność zależy od nas;)) tak przygotowany słoik wkładamy na noc do lodówki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchia ¾ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżeczki syropu klonowego 1 laska wanilii 2 kopiaste łyżki gęstej części mleka kokosowego truskawki do podania Do słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko ryżowe, syrop klonowy oraz nasionka wyłuskane z laski wanilii, a następnie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę tak, aby nasiona dokładnie połączyły się
Roślinna - blog wegańskismaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy
Kulinarna Patilogiaprzez kilka minut. Przelewamy przez gazę lub sitko i odciskamy. Czynność powtarzamy z drugim litrem wody i odciśniętymi wiórkami. Gotowe :) Takie mleko należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce. Rozwarstwianie jest naturalnym procesem, od mleka po prostu oddziela się śmietanka. Wystarczy wstrząsnąć butelką przed użyciem. Jeżeli zamierzamy przygotować większą ilość mleka, to można je przelać do wyparzonych(...)słoików, zawekować i przechowywać w lodówce
Piąty grzech głównynależy zagniatać, bo wypiek wyjdzie niesmaczny i gliniasty. Ja użyłam zakwasu wyhodowanego na bazie zakwasu razowego żytniego i tak go uzyskałam: Dzień 1 ( u mnie wieczorem) Do niedużego słoika odłożyłam łyżkę zakwasu razowego, dosypałam czubatą łyżkę mąki żytniej jasnej typ 720 i dolałam 3 łyżki wody - całość wymieszałam i słoik przykryłam ręcznikiem papierowym ( można też folią spożywczą), obwiązałam gumką
apetytnapieczeniejuż twarde. Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia
Kuchcik gotujekiedy miałam dostęp do świeżych wiśni, bo z takich jest najlepsza. Ponieważ taka owocowa zupa "chodziła" za mną już jakiś czas postanowiłam ugotować ją sobie z wiśni drążonych ze słoika. Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy cukier do smaku kilka kropli
Walijskie Pichceniezamiast szpinakim nadziać pietruszką i szczypiorkiem. Przepis na ślimaczki szpinakowe znajdziecie TUTAJ , tymczasem podaję recepturę na zupkę pomidorową. Składniki 1 litr bulionu warzywnego 1 litrowy słoik pomidorów (ja mam takie swoje przygotowane pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę trochę rozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję do zupy, często przecedzając dodatkowo przez
Kuchenne aromatymożna jednak podkręcić dodając m. in zioła prowansalskie, czy koperek. Składniki 1 duży jogurt naturalny 4 łyżki majonezu 3 - 4 ząbki czosnku pieprz do smaku Sposób 1. Do słoika wlewamy jogurt, dodajemy majonez. 2. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę, dokładamy do jogurtu z majonezem. Ilość dodanego czosnku dobieramy do własnych gustów smakowych. 3. Na koniec(...)sosu dodajemy pieprz, słoik zakręcamy i potrząsając nim mieszamy jego zawartość (jest to świetny sposób na poradzenie sobie z grudkami powstałymi z majonezu). 4. Gotowy sos wstawiamy do lodówki, aby się przegryzł
Kuchenne aromatyoliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki smażymy na patelni. Gdy się podrumienią dodajemy sosy: 1/2 słoika z sosem chili i 1/4 słoika z sosem imbirowym. Mieszamy z krewetkami, po 1 minucie ściągamy z kuchenki. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 3 minuty, nie gotujemy
upichcona