słoik - 12348 przepisów (strona:252/824)

Tiramisu 179

kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Lemon curd - krem cytrynowy 149

Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru(...)Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła.  3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonego słoika i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.  Przechowywać w lodówce do 3 dni. Źródło/ Inspiracja: marthastewart.com

Domowa Cookierenka Agi
Deser ogrodnika 121

Deser powstał przez przypadek - zostało mi sporo pokruszonego ciasta z kopca kreta , więc postanowiłam pozostać przy tematyce "ziemnej" i tak oto powstał warstwowy "deser ogrodnika" w słoiku. Nie dość, że cieszy oko i kubki smakowe, to jeszcze jest prosty do przygotowania i można go zabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało(...)powstanie gładka masa. Odstawić do przestygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, aby łatwiej było nakładać masę do słoików. Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować za pomocą blendera na puree i dodać do serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować

Domowa Cookierenka Agi
Syrop z mniszka lekarskiego (miodek majowy) 156

brodawnikiem mleczowatym, kaczyńcem, podróżnikiem, popią główką, hetmańską buławą, gołębim grochem, świńskim pyskiem i najlepsze na koniec: męską stałością :) Dlatego warto wyciągnąć z niego wszystko co najlepsze i zatrzymać w słoiku na dłużej, zanim zamieni się w dmuchawca :) Więcej przepisów z wykorzystaniem mniszka znajdziecie tutaj . * nie mylić z mleczem polnym, do którego mniszek jest bardzo podobny. Różnica -  u mniszka wszystkie(...)słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć odrobiną syropu na talerzyk, odczekać chwilkę aż ostygnie i sprawdzić czy jest już wystarczająco gęsty). 4. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Wyszło mi 5 małych słoiczków.  5. Tak przygotowany syrop przechowujemy nie dłużej niż kilka miesięcy

Domowa Cookierenka Agi
.567. pb&jelly na omlecie 124

razowy omlet biszkoptowy z przyprawą do piernika z domowym dżemem śliwkowym i masłem orzechowym~ Zrobiłam masło orzechowe z 1,2kg orzechów = 4 słoiki tegoż cudownego smarowidła ♥♥♥ Mam w domu 8 słoików PB, hahah! Żyć nie umierać

breakfast of dreams
.694. znów w słoiczku 126

jagodowy gotowany sernik w słoiku po Nutelli~ Czyszczę kolejny słoik, znajduję ostatnie jagody w zamrażarce - przecież zaczyna się nowy sezon! :) Pierwszy tydzień w pracy. Jak wrażenia? Kurde, no jest ciężko, nawet bardzo. Pierwszego dnia wróciłam do hotelu pół żywa, czułam się źle i fizycznie i psychicznie, bo ilość pracy i warunki mnie dobiły. Nie żeby coś, chodzi

breakfast of dreams
.774. w słoiczku 123

gotowany sernik w słoiku po kremie speculoos~ W tamtym roku kupiłam chyba ze 3, albo 4 kremy, niedawno znalazłam jeszcze dwa słoiki - jeden pełny, drugi prawie pusty i opróżniłam ten drugi :D A pierwszy zostawię na zimę, będzie jak znalazł :) Jeżeli do tej zimy dotrwa

breakfast of dreams
.879. czyszczę słoik 97

gotowany kakaowy jogurt w słoiku po kremie Speculoos~ Ostatni słoik kupnego kremu wykorzystany - teraz w końcu będę mogła zrobić domowy! :)  Ferie feriami, ale ja mam praktyki... Dzisiaj, jutro, pojutrze i popojutrze >.< Czekam więc do środy, żeby móc rozpocząć ferie (i w końcu wstać później niż o 6:30...)!  P.S. Wczorajszy wpis z truflami jaglanymi uzupełniony

breakfast of dreams
.891. kolejny słoiczek...i chrupiąca przesyłka 93

gotowany waniliowy jogurt w słoiku po Nutelli~ W słoiku miała być owsianka, ale zapomniałam o niej wczoraj wieczorem więc rano na szybko ugotowałam jogurt :)  Wczoraj po południu doszła do mnie przesyłka od Ziarenkowa ! :) Współpraca z tym sklepem to dosłownie czyta przyjemność :) Znacie Ziarenkowo ? Jeśli nie, to jak najszybciej zajrzycie do SKLEPU i zapoznajcie się z ofertą

breakfast of dreams
.924. znalazłam 113

kokosowy* krem z karobem i bananem w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ W szafce znalazłam jeszcze jeden "pusty" słoiczek :D W sumie...to myślałam, że coś tam jeszcze jest i nawet się ucieszyłam, bo miałam ochotę na to masło, ale okazało się, że masła zostało niewiele - jedynie trochę na dnie i ściankach :D Tak więc wyczyściłam słoik do końca

breakfast of dreams
CZEKOLADOWA GRANOLA 213

CZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać(...)pieczenia i przełożyć na nią granolę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30min co 10min mieszając, aby granola równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Po ostudzenia przełożyć do słoika. Smacznego! :) Z jogurtem

chili & sugar
domowa konfitura różana. 179

550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!)  podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną(...)ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych (wraz z zakrętkami) słoików i zawekować. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
jagody w sosie własnym. na zimowe wieczory. 119

jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji(...)wszystko się zagotuje i cukier się rozprowadzi po całej zawartości słoiczka). Odstawić na ok. 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej słoiki (zakręcone) i włożyć do piekarnika. Nastawić do na 130*C i pasteryzować jagody ok. 65 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
(korzenny) dżem z dyni i pomarańczy 215

jesienno-zimowy aromat.  Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los tej, która wylądowała w tym dżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g)  ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska(...)następnego dnia, nawet lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami słoików i zapasteryzować. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
powidła śliwkowe mojej cioci - najlepsze! 124

powidła, nie pożałujecie, obiecuję! Proces ich wykonania jest również specyficzny - robiliście kiedyś dżem czy powidła w...piekarniku? POWIDŁA ŚLIWKOWE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ CIOCI przepis autorstwa mojej cioci // 5 słoików po 300ml ~1kg śliwek węgierek ~1kg śliwek węgierek ~180g cukru (jeśli śliwki są bardzo, bardzo, bardzo kwaśne - ok. 230g cukru) Śliwki (1kg) umyć, wypestkować i pokroić drobno. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)śliwek pieczonych wczoraj, wstawić do piekarnika i piec godzinę w 180*C. Trzeciego dnia piec powidła 1-1/2 godziny, po pół godzinie dodać cukier. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zawekować i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego

chili & sugar