słoik - 12348 przepisów (strona:252/824)

jagody w sosie własnym. na zimowe wieczory. 120

jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji(...)wszystko się zagotuje i cukier się rozprowadzi po całej zawartości słoiczka). Odstawić na ok. 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej słoiki (zakręcone) i włożyć do piekarnika. Nastawić do na 130*C i pasteryzować jagody ok. 65 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
(korzenny) dżem z dyni i pomarańczy 224

jesienno-zimowy aromat.  Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los tej, która wylądowała w tym dżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g)  ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska(...)następnego dnia, nawet lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami słoików i zapasteryzować. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
powidła śliwkowe mojej cioci - najlepsze! 130

powidła, nie pożałujecie, obiecuję! Proces ich wykonania jest również specyficzny - robiliście kiedyś dżem czy powidła w...piekarniku? POWIDŁA ŚLIWKOWE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ CIOCI przepis autorstwa mojej cioci // 5 słoików po 300ml ~1kg śliwek węgierek ~1kg śliwek węgierek ~180g cukru (jeśli śliwki są bardzo, bardzo, bardzo kwaśne - ok. 230g cukru) Śliwki (1kg) umyć, wypestkować i pokroić drobno. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)śliwek pieczonych wczoraj, wstawić do piekarnika i piec godzinę w 180*C. Trzeciego dnia piec powidła 1-1/2 godziny, po pół godzinie dodać cukier. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zawekować i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego

chili & sugar
kakaowo-bananowa granola crunchy 142

Chyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobiłam! A powstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam(...)crunchy granola ;) Znika bardzo szybko... KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY przepis autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana

chili & sugar
masło słonecznikowe // homemade sunbutter 124

ziaren słonecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spróbujcie, polecam! :) English version: (makes 1 jar) MASŁO SŁONECZNIKOWE  przepis autorski // 1 słoik (jak na zdjęciu) ~350g ziaren słonecznika ~sól, cukier - do smaku Słonecznik podprażyć na patelni, ostudzić, przełożyć do misy miksera i miksować do momentu uzyskania gładkiej, lejącej masy. Doprawić do smaku, przełożyć(...)słoika. Smacznego! :) P.S. Zapraszam do polubienia chili&sugar na FACEBOOK'U Like chili&sugar on FACEBOOK

chili & sugar
rabarbarowy curd. lubelski kociołek V 150

garnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
granola potrójnie sezamowa 149

więc wszyscy fani sezamu lub tym podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :) GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA przepis autorski // ok. 300g (średni słoik) granoli ~215g płatków owsianych górskich ~50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 160-180*C, co ok. 10 minut mieszając, aby granola równomiernie się przypiekała. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego

chili & sugar
domowy dżem borówkowy 133

Spodziewajcie się również przepisów z cukinią, bo w tym roku w babcinym ogródku jest jej od groma i przy poprzedniej wizycie szczodrze nas obdarowała... :) DŻEM BORÓWKOWY przepis autorski // 3 słoiki po 300ml ~1,2kg borówek  ~250g cukru (lub więcej, jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny  Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu(...)rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem nie zgęstnieje. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez ok. 15 minut, od razu po wyjęciu przełożyć do nich jeszcze gorący dżem, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar
syrop malinowy niskocukrowy 131

czerpak i sito, które umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok został w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Malin, które Wam zostaną nie wyrzucajcie, na dniach dodam przepis co można z nimi zrobić :) Smacznego

chili & sugar
nalewka z przecieru malinowego (pozostałego po produkcji syropu) 120

lubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego została mi spora ilość przetartych malin, nie chciałam ich wyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja(...)pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy całość i zalewamy alkoholem. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne, suche i niezbyt gorące miejsce na ok. 10 dni (ja trzymałam nalewkę w szafce kuchennej). Następnie nalewkę przefiltrowujemy 1-2 razy, przekładamy do butelki/butelek i odstawiamy

chili & sugar
bezcukrowa, bezglutenowa i wegańska granola z kaszy jaglanej i canihua'y 165

jeszcze łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, ale możecie kupić ją w internecie, np. TUTAJ *klik* . BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA GRANOLA Z KASZY JAGLANEJ I CANIHUA'Y przepis autorski // średni słoik granoli ~100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu(...)granolę czy nie spiekła się za mocno! Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę z piekarnika i całkowicie studzimy granolę. Następnie łamiemy ją na małe kawałki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku max. 2-3 tygodnie. Smacznego

chili & sugar
Zakwas - jak zrobić? 128

natury rzeczy ma być proste? Otóż zajmie nam to 4 dni. Niestety nie posiadam zdjęć poszczególnych etapów produkcji, ale postaram się wszystko ładnie opisać. Dzień 1: Bierzemy słoik, taki konkretny jakiś, minimum 1 litr. Ja akurat mam swój zakwas w 3 litrowym (właściwie to miałem, bo teraz na jakiś czas - z przyczyn technicznych - przełożyłem do mniejszego). I wsypujemy do niego(...)tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj go zakręconego w lodówce. Wyjmuj raz na tydzień, dokarmiaj tak jak powyżej (będzie go coraz więcej więc lepiej mieć duży słoik :)) i znów chowaj do lodówki. A jak planujesz wypiek to wyjmij zakwas minimum 12 godzin wcześniej i dokarm go. Prawda, że proste? Nie taki zakwas straszny jaki ma zapach :) AKTUALIZACJA

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 82

Lista składników jest dość umowna, spotykałem się z najróżniejszymi. Podstawowe i niezmienne są oczywiście ogórki, woda i sól . Znaczy się tak: najlepsze jest kamionkowe naczynie , może też być duży słoik . Nalewamy do środka przegotowanej wody i nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były(...)angielskiego. A nawet słyszałem o estragonie i gorczycy . Pewnie co osoba to przepis, co region to zwyczaj... No i jak już zrobimy wszystko co trzeba to zakrywamy kamionkę lub słoik. Można to zrobić talerzykiem, chociaż ja osobiście preferuję ściereczkę. I czekamy. I tutaj znowu osobiste preferencje wchodzą w grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już

Marder&Marder Manufacture
Dżem dyniowy 121

Trochę z dystansem do tego podszedłem, bo połączenie wydało mi się cokolwiek podejrzane. Ale już po pierwszej spróbowanej łyżce wziąłem z 10 kolejnych i w mniej niż minutę pół słoika zniknęło! Pyszny jest, nadaje się właściwie do tego samego co normalne inne dżemy. A robi się go wyjątkowo prosto. Więc jak będzie za czas jakiś sezon na dynię to kilka(...)drobną kostkę i zalewamy 1-2 szklankami wody. Dusimy aż dynia będzie miękka i zrobi się z niej paćka. Wtedy dodajemy cukier, kwasek i galaretki. Mieszamy dokładnie, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Pasztet domowy słoikowy 150

Dobrej Kiełbasy, nada się idealnie. Czyli dajecie łopatkę, wątróbkę, cebulę, masło i mieszankę przypraw. A jeśli macie ochotę pobawić się nieco dłużej to podajemy przepis: Składniki na 2 duże słoiki (lub 3-4 mniejsze): 500 g łopatki 150 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka(...)gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut

Marder&Marder Manufacture