Sezon na rabarbar się kończy, więc czas zabrać się za dżem. Z podanych składników wychodzą 3 średnie słoiczki (o pojemności ok. 300 ml) Dżem: 1 kg rabarbaru 650 g cukru brązowego lub mieszanego 1-2 laski wanilii Rabarbar umyć i obrać, pokroić na kawałki 1-2cm. Włożyć do miski i zasypać cukrem,przemieszać, żeby cukier pokrył wszystkie kawałki.Odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do rondla. Wanilię przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki, dodać do rabarbaru. Smażyć 25-30 minut, zdjąć pianę i bar... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...