Mój sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, z małą modyfikacja, czyli ogórki moczone w soli ziołowej od www.Skworcu.com.pl. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.Składniki: 2,5 - 3 kg ogórków 2,5 - 3 litry wody 15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody 3 łyżeczki gorczycy 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Po ręcznie wykonane nakładki na... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...