gulasz - 5976 przepisów (strona:266/399)

WEGAŃSKI GULASZ 131

Niefotogeniczny gulasz w ramach akcji  #blogerzyodkuchni   Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale.  Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno.  Składniki: 3 średnie cukinie  1 cebula  2 zielone papryki  5 pomidorów  2 ząbki czosnku  oliwa z oliwek  sól pół łyżeczki cukru  natka pietruszki

Kukuleczki
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 172

dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda 1,5 szklanki przegotowanej wody 1 opakowanie płatów lazanii 400 g  sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła

Sama słodycz i szczypta chili
Paprykarz z kurczaka. 220

cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się

zadanie-gotowanie
Gulasz ala leczo 144

cukinia 1 kg pomidorów 3-4 papryki 1/2 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz papryka słodka i ostra czubrica czerwona zioła prowansalskie Przygotowanie: Schab pokroić w … Czytaj dalej Gulasz ala leczo

czarrna od kuchni
Kluski śląskie 177

ziemniaków, które pasowały do każdego obiadu. A ja z Bratem mogliśmy je jeść cały czas, codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek, buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi

Zasmakuj Kuchni
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 187

bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce

Ostra na Słodko
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 127

grubości plastra. Możemy również grillować bakłażana w całości, a następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj

Tradycyjna Kuchnia
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 148

Babcia.    W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko.  *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami

Z Majeczką w kuchni
Placki ziemniaczane 155

stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników, zawsze smakują inaczej..:) I tu tkwi magia tych placków. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule

Zasmakuj Kuchni
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 182

miękkiej okładce. Przepisy podzielone są na 4 kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów

Z miłości do słodkości
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 194

powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie  , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki z gruszką w ziołach 127

gotowanych. Zachowują wszystkie swoje właściwości, są aromatyczne z chrupiącą skórką. Dodałam do nich słodką dużą gruszkę, dzięki której ziemniaki mają piękny zapach. Podawajcie je do różnych dań obiadowych, sosów, gulaszów. Możecie także zaserwować je dzieciom w lżejszej wersji (chodzi o przyprawy) jako alternatywa frytek. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1 duża słodsza gruszka przyprawy: sól, pieprz, chili, lubczyk, majeranek łyżka

Zasmakuj Kuchni
Leczo z fasolką szparagową 174

środowy poranek prezentuję przepis na pyszny gulasz warzywny. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Leczo można podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.  SKŁADNIKI: 200g fasolki szparagowej, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 cebula, 200g kiełbasy podwawelskiej, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz, świeże listki oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z soczewicą 159

pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Marchewkowe kluski 143

jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie. Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą smacznym daniem mięsnym. Składniki 250 g twarogu dałam półtłusty 2 jajka 1kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5   szklanki mąki pszennej 4 średnie ugotowane marchewki sól masło klarowane

O kuchni z uczuciem