gulasz - 5976 przepisów (strona:263/399)

"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 168

wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluseczki gnocchi 342

Bardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się

Kuchnia Pokoleń
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 222

105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo tak naprawdę nie jest trudną potrawą i wymaga jedynie nieco cierpliwości przy zasmażace. Może się wydawać, że to taka wariacja na temat polskiego gulaszu, ale jej smak jest czymś zupełnie nowym. Szczerze polecamy, bo byliśmy zachwyceni końcowym efektem. My już zacieramy ręce na premierę – a nie można lepiej rozpocząć przygody w New Bordeaux

Nerds Kitchen
Domowa jarzynka 128

gniazd nasiennych kroimy w drobne, krótkie paseczki. Wykładamy na szeroką blachę i suszymy jak w przepisach wyżej. Idealnie taka suszona papryka nadaje się np. do grochówki, sosów, gulaszu

Kulinarne przemyslenia
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 175

Kuchnia wiedźmińska to nie tylko przepyszne mięsiwa i sycące gulasze, które serwowaliśmy w poprzednich wpisach. Po regenerującej strawie wypada także uraczyć podniebienie wybornym deserem! W arsenale słodkich przekąsek z uniwersum najczęściej spotykane są owoce, świeże lub suszone, słodkie bułeczki czy orzechy i karmelki. Niby nic wyjątkowego, ale każdy wprawny gospodarz doskonale wie jak wyczarować z tych składników deser idealny. Proste

Nerds Kitchen
Pierogi z jagnięciną 142

fileciki anchois, 3-4 ząbki czosnku, 7-8 łyżek oliwy, łyżka listków rozmarynu, ciasto: 450 ml mąki, 200 ml ciepłej wody, szczypta soli Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Doprawić solą

królestwo garów
Leczo piwne. 499

pierwszy rzut oka bardzo przypomina klasyczne leczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać ;) A piwo? Co daje zastosowanie piwa

zadanie-gotowanie
Ulubieńcy września 100

Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach.  Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza do leczo i gulaszy. Ta ostra jest z Tesco i mimo, że nie przepadałam za ostrymi rzeczami stwierdziłam, że warto ją spróbować. Od tego momentu dodaję ją do wszystkiego :) Kolejnym ulubieńcem jest kasza bulgur

wegujemy
Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo 153

zawsze przykładałam dużą uwagę. Bez nich dania nie mają smaku (zarówno te wytrawne, jak i słodkie). Ostatnio, dzięki uprzejmości firmy Galeo , otrzymałam do spróbowania zestaw 12 przypraw: przyprawa do gulaszu i leczo, przyprawa do gyrosa i kebabu, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, curry, przyprawa do indyka po staropolsku, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna, oregano

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 128

Placki ziemniaczane są uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z nutką orientu 193

białego wina lub wody 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 liść laurowy szczypta imbiru szczypta mielonego kuminu 3-4 pomidory sól pieprz 2 … Czytaj dalej Gulasz z nutką orientu

czarrna od kuchni
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE 177

Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie

Ostra na Słodko
Hasło tygodnia - piwo w kuchni. 151

techniki warzenia zależy to, z jakim piwem mamy do czynienia. Wszystkie odmiany potrafią być doskonałym napojem, ale czy można wykorzystać je inaczej? Dodać do gotowania lub pieczenia? Oczywiście! Zupy, gulasze, sosy i nawet ciasta mogą zyskać nowy i wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi piwa. Odpowiedniego piwa. Właśnie dzięki tej wielkiej różnorodności gatunków i smaków chmielowego napoju mamy możliwość zastosować

zadanie-gotowanie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 158

kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu

Cooking Monster