gulasz - 5976 przepisów (strona:255/399)

Pad Thai z cielęciną i tofu 168

opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać;) ok. 500 g makaronu ryżowego wstążki 500 g gulaszu cielęcego 3 łyżki mąki olej kokosowy 350 g tofu 1 duża cebula 2 cebulki dymki około 5-7 cm korzenia imbiru 4 jajka 150 ml sosu Pad Thai

Smaki Na Talerzu
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 147

chłód już zdaje się wkradać w głąb mojego organizmu. Tymczasem przed zimnem chronić się najlepiej od środka – rozgrzewającymi przyprawami, budującymi pokarmami o ciepłej naturze, nasyconymi energią zupami i gulaszami. Nic tak nie zaspokoi głodu i nie rozgrzeje w kapryśnych pierwszych dniach października jak porcja pikantnego smażonego ryżu. Imbir i czosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory miejmy

Even Better Food
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 119

słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano

Cooking for Emily
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 134

sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko.  4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna robota To z jakiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Krupnik na podróbkach (żołądkach drobiowych) 180

zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około 150 g)  0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 0,3 kg włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera

Ugotować
Placki ziemniaczane z salami i papryką 205

podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka

Czerwień i błękit
Zacierka do zupy 139

wszyscy przepis na takową zacierkę znają dlatego postanowaiłam się nim z Wami podzielić. Zacierkę możecie dodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu. Przepis podstawowy zawiera w sobie jajka i mąkę. Możecie go jednak urozmaicić dodając do ciasta zioła czy paprykę. To jest zupa, którą koniecznie musicie wypróbować. Do niej właśnie dodaję zacierkę

mecooks
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 183

dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona fasola po bułgarsku 419

olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) około 1,5 godziny. Pieczona fasola po bułgarsku A jeśli posmakuje Wam bułgarska kuchnia, zapraszam na genialny bułgarski gulasz - Kavarma . Kawarma

Trzeci talerz
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 205

mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu.  Do dzisiejszej zupy zużyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wieprzowy z cukinią 189

wieprzowej 1 średnia cukinia, u mnie 1/3 dużej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżeczka ziół Małgosi 1 … Czytaj dalej Gulasz wieprzowy z cukinią

czarrna od kuchni
Kulinarne historie w podcastach 158

jedna z nich nawiązuje do alergii na czerwone mięso, ale zaczyna się od soczystej jagnięciny i cheeseburgera. Gwarantuję Wam, że nie które te słuchowiska wzbudzają taki apetyt, jak słynny gulasz po burgundzku w jednej ze scen z Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła

Pink Envelope
Zupa meksykańska 128

obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa

Simply Food

Proponowane wyszukiwania