gulasz - 5883 przepisów (strona:254/393)

Gulasz wieprzowo - wołowy na kaszy kuskus 98

Kolejne danie z kuchni mojego narzeczonego :) Polecam.  Składniki na gulasz wieprzowo - wołowy (3 porcje): mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g mięso wołowe gulaszowe około 300 g duża cebula 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 4-5 sztuk 4 liście laurowe sól pieprz ostra czerwona papryka łyżka musztardy mąka do zagęszczenia sosu Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić

Karola gotuje
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 161

pracowałam, a tymczasem obiadem zajął się tata. Efekt fenomenalny. Mam kilka tematów w zanadrzu, którymi podzielę się z Wami już niedługo :) Nie mogę się już doczekać! Składniki na gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami (około 7 porcji): mięso wieprzowe ok. 1 kg 2 czerwone papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku pieczarki 300 g 4 liście laurowe 4 ziela angielskie kminek

Karola gotuje
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 128

mojego ulubionego chorwackiego regionu to znaczy Slawonii. Mam nadzieję, że podobnie jak Satarasz, który niezmiennie utrzymuje się na pierwszym miejscu wśród najpopularniejszych postów, przypadnie Wam do podniebienia :) Składniki na gulasz wołowy na winie (3 porcje): mięso wołowe 500 g 4 duże cebule 2 - 3 średnie ziemniaki 200 ml czerwonego wytrawnego wina koncentrat pomidorowy 60 g liść laurowy łyżka Vegety szczypta

Karola gotuje
Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem 231

mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki gęstej śmietany Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Bulion około 400 ml Masło klarowane Olej Wykonanie: Mięso indyka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy

Smaki Ewy
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 233

selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie

Moje Kuchenne Rewelacje
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1007

wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 140

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek

Kraina Miodem Płynąca
Ciecierzyca po węgiersku 179

kilka chwil otrzymasz pyszny i ciepły wegański obiad. Co by tu zmienić lub dodać? Ciecierzyca po węgiersku to po prostu moje skojarzenie i inspiracja ze znanym, pewnie każdemu, gulaszem po węgiersku, podawanym m.in. do placów ziemniaczanych. Jeśli akurat cierpisz na brak cieciory ugotowanej, a w sklepie nie możesz jej znaleźć, to wsyp fasolę. Też świetnie będzie się komponowała. Dla wielbicieli

Blendman
Pomidorowa jarzywnówka z sercem 128

drobiowymi serduszkami. Szybko się gotują i są delikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część  w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek

Gotuj Sam!
Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 154

Jedzonko z poprzedniego tygodnia :)  Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą.  Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego

Gotuj Sam!
zapiekanka z gęsią 156

myślicie, że kuchnia węgierska to tylko gulasze i papryka? No to się mylicie. cóż oprócz gęsiny się może kryć pod tą warstwą ziemniaczków dowiedzą się ci, którzy klikną w zdjęcie

Eksperyment sobotni
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 118

wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii

Ciastka - domowe słodkości
Placki ziemniaczane 97

Dziś przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Można je jeść solo lub podać jako dodatek do gulaszu. Najlepiej smakują świeżo usmażone, prosto z patelni. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 168

Dzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie

Pora coś zjeść