gulasz - 5883 przepisów (strona:261/393)

Bitki z dzika z grzybami leśnymi 176

Bitki, zrazy  – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować  gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę.  700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec

królestwo garów
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 299

jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo

Ostra na Słodko
Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami - szybkie gotowanie #2 139

letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu . Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kopytka 120

osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. (Na zdjęciu widoczne są kopytka z cebulką i boczkiem oraz chłodnik z buraczkami i ogórkiem.) A jaka jest Wasza ulubiona wersja? Ciasto: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej

Di gotuje
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 175

pyszną zupę pomidorową 2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów  3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne 4. Jako sos do  ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu do wszystkiego :)  Składniki :  ok 2,5 kg pomidorów lima kilka ząbków czosnku oliwa do skropienia świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn) sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła

zdrowa vege kuchnia
Przetwory: Jak zrobić idealne leczo paprykowe :) 154

dobrej jakości Przyprawy - dla mnie duet idealny to łyżka czerwonej czubrycy i wędzonej papryki, bez nich leczo smakuje zuupełnie inaczej, papryka wędzona nadaje smak wędzonki a czubrica nadaje smak gulaszu coś wspaniałego, dodatkowo warto dodać pieprz, oregano, a jeśli wolicie ostrzejszą wersje dodajcie świeżą papryczkę chili. Kolejność smażenia, bardzo ważne jest żeby najpierw na patelce podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli

zdrowa vege kuchnia
WEGAŃSKI GULASZ 127

Niefotogeniczny gulasz w ramach akcji  #blogerzyodkuchni   Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale.  Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno.  Składniki: 3 średnie cukinie  1 cebula  2 zielone papryki  5 pomidorów  2 ząbki czosnku  oliwa z oliwek  sól pół łyżeczki cukru  natka pietruszki

Kukuleczki
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 170

dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda 1,5 szklanki przegotowanej wody 1 opakowanie płatów lazanii 400 g  sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła

Sama słodycz i szczypta chili
Paprykarz z kurczaka. 217

cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się

zadanie-gotowanie
Gulasz ala leczo 126

cukinia 1 kg pomidorów 3-4 papryki 1/2 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz papryka słodka i ostra czubrica czerwona zioła prowansalskie Przygotowanie: Schab pokroić w … Czytaj dalej Gulasz ala leczo

czarrna od kuchni
Kluski śląskie 162

ziemniaków, które pasowały do każdego obiadu. A ja z Bratem mogliśmy je jeść cały czas, codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek, buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi

Zasmakuj Kuchni
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 179

bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce

Ostra na Słodko
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 125

grubości plastra. Możemy również grillować bakłażana w całości, a następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj

Tradycyjna Kuchnia
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 144

Babcia.    W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko.  *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami

Z Majeczką w kuchni
Placki ziemniaczane 140

stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników, zawsze smakują inaczej..:) I tu tkwi magia tych placków. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule

Zasmakuj Kuchni