Moja propozycja podania ryżu do obiadu. Ryż z gotowanym buraczkiem i natką pietruszki ożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu
To co kochamproblemów emocjonalnych, zamiast zajadania ich. Taka przygoda trwa cały rok, bo jesienią wzmacniamy trawienie i układ odpornościowy, żeby przygotować się do zdrowej zimy, zimą jemy ciepłe zupy czy sycące gulasze warzywne i dbamy o sen, żeby się zregenerować. Wiosna to czas, gdy na nasz talerz wraca zielenina i kiełki, a latem korzystamy z całego dobrodziejstwa warzyw i owoców. Zupowy detoks
Ugotowane pozamiataneDymek na swojej Jadłonomii : "O caponacie można napisać książkę, nie wiadomo do końca skąd się wzięła i kiedy pojawiła na Sycylii, różne są też proporcje i dodatki." Gulasz bakłażanowy jest pyszny i uzależniający, polecam wypróbować. Sycylijska caponata. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek
Wyprawy kulinarnesię w nim gotują”, nie trzeba przy nim stać, mieszać, pilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu, od jego chrupiącej skórki wprost nie można się oderwać. Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolejem żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez ok. 40-45 minut w temperaturze ok. 180°C. Posyp zieleniną przed podaniem. W Magicznych jak zwykle bardzo smacznie i zdrowo: leczo, ziemniaki, gulasz warzywny z czerwoną fasolką i jarmużem (świetny wynalazek!), 2 rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy. Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie
Qlinarnie i QlinarnieGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku
Smaczne PotrawySmaczne same, ze śmietaną i cukrem (lub bez cukru, ale takie z małą ilością cukru znam z dzieciństwa) oraz polane gulaszem z dodatkiem surówki. Idealne, ziemniaczane. Jedne z moich ulubionych dań przyrządzanych z ziemniaków. Czasem, gdy twórczość idzie za daleko smaruję je twarożkiem ze świeżo skrojonym szczypiorkiem, sypię świeżo zmielonym pieprzem lub serwuję z pastą z wędzonej makreli (taką
Zasmakuj Kuchnioleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny
Wanilia i KardamonKasza bulgur z warzywami. Pyszne danie obiadowe. Ja nie jestem miłośnikiem kasz, ale są takie, które zjem z apetytem. Najczęściej robię je z gulaszem, mięsem lub w postaci zapiekanek. Dzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Polecam! Składniki 200 g kaszy bulgur 2 średnie marchewki
O kuchni z uczuciemrozpuści się w ustach. Podawaj z czym chcesz, ja podałem z pieczonymi ziemniakami. Na koniec posyp talerz natką pietruszki i skórką z cytryny. Jeśli zostanie Ci trochę sosu z gulaszu, nie wyrzucaj go. Podgrzej go, przełóż do jakiejś miseczki i podaj z pokrojoną w plasterki bułką, a wyjdzie Ci zajebista przekąska. Szczególnie polecam próbę wyssania szpiku z kości – moja
manslogblogPoznania. Cała moja rodzina uwielbia kluski ziemniaczane . Nikt też nie wzgardzi kotlecikami z ugotowanych ziemniaków. Jednak chyba najbardziej wszyscy uwielbiamy takie właśnie zwykłe placki ziemniaczane. Nie z gulaszem, nie z sosem paprykowym. Po prostu posypane cukrem. Uwielbiam. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia cukier do posypania
Pobite gary Barbaryułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką
Zrób to smacznie