gulasz - 5883 przepisów (strona:262/393)

Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 178

miękkiej okładce. Przepisy podzielone są na 4 kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów

Z miłości do słodkości
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 192

powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie  , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki z gruszką w ziołach 120

gotowanych. Zachowują wszystkie swoje właściwości, są aromatyczne z chrupiącą skórką. Dodałam do nich słodką dużą gruszkę, dzięki której ziemniaki mają piękny zapach. Podawajcie je do różnych dań obiadowych, sosów, gulaszów. Możecie także zaserwować je dzieciom w lżejszej wersji (chodzi o przyprawy) jako alternatywa frytek. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1 duża słodsza gruszka przyprawy: sól, pieprz, chili, lubczyk, majeranek łyżka

Zasmakuj Kuchni
Leczo z fasolką szparagową 171

środowy poranek prezentuję przepis na pyszny gulasz warzywny. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Leczo można podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.  SKŁADNIKI: 200g fasolki szparagowej, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 cebula, 200g kiełbasy podwawelskiej, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz, świeże listki oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z soczewicą 156

pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Marchewkowe kluski 141

jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie. Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą smacznym daniem mięsnym. Składniki 250 g twarogu dałam półtłusty 2 jajka 1kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5   szklanki mąki pszennej 4 średnie ugotowane marchewki sól masło klarowane

O kuchni z uczuciem
Gulasz z szynki z warzywami 252

fasolki 0,3 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki małosolne 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, chili 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej listki … Czytaj dalej Gulasz z szynki z warzywami

czarrna od kuchni
Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki 106

danie pochodzi z kuchni tureckiej, choć spotyka się je również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy. Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką

Milion Smaków
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 150

moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni

Zasmakuj Kuchni
Gulasz pełen warzyw 139

warzywniaku pełno warzyw więc i na talerzu jest ich sporo. Przygotowałam pyszny gulasz z dużą ilością kawałków warzyw. Całość doprawiłam czubrycą zieloną i wędzoną papryką. składniki: 700 g karkówki 1 l wody 3 listki laurowe 2 kalarepki (ok 500 g) 2 marchewki 2 czerwone papryki (ok 500 g) 2 młode cukinie żółta i zielona (ok 600g) 1 czubata łyżka koncentratu

Monia miesza i gotuje
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 127

polska kiełkowana kasza gryczana. No i w tym wypadku mieliśmy z Pawłem zupełnie odrębne zdanie. Ja nie jadam pod żadną postacią ani kaszy, ani ryżu, Paweł natomiast nie zje gulaszu bez kaszy gryczanej. Z pomocą przyszedł nam Maciek, który jednoznacznie stwierdził, że Gryczanki są jednak całkiem smaczne - pozostałam więc na pozycji dziwadła, które nie wie co dobre dla Prawdziwych Mężczyzn

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
LEKKI ZDROWY GULASZ NA JOGURCIE 299

Gotowanie takich lekkich gulaszy to sama przyjemność.Mają konsystencję kremową,pełne są cudownych aromatów i świetnie pasują do ziemniaków lub makaronów.Pod koniec gotowania możemy dodać ,aby ulepszyć smak, np.soczewicę już ugotowaną,fasolę , soję ,podgrzać i gotowe. Danie ma tylko 240 kcal.  30 dag.mięsa kurzego z piersi 1 strąk papryki konserwowej 3 cebulę 2 ząbki czosnku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie kotlety z cukinii 408

jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach.  Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz

wegujemy
Gulasz z indyka z fasolką szparagową, papryką i szparagami 162

straganach jest teraz mnóstwo pysznych i świeżych warzyw, z których warto korzystać zatem zapraszamy Was na gulasz z indyka z fasolką szparagową

Kuchenne Wariacje
Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 392

Jest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone

Dobra karma