gulasz - 5976 przepisów (strona:270/399)

Gulasz z karkówki 153

pieczarki 20 dkg cebula 2 szt czosnek 4 ząbki szpinak mrożony 10 dkg sambal oelek 1 łyżka papryka słodka mielona pieprz sól koncentrat pomidorowy 2 … Czytaj dalej Gulasz z karkówki

czarrna od kuchni
Jak szybko i sprawnie zdjąć skórkę z papryki? 135

Pieczona papryka dodana do gulaszu, zupy, czy innego dania dodaje aromat, który nie powstanie gdy dodasz ją pokrojoną surową, smażoną czy ugotowaną. Pięknie pachnie, dodatkowo ma inną zaletę - łatwo zdjąć z niej skórkę. Do zup czy innych dań dodaję często paprykę ze skórką, jednak jak ma się dzieci taką skórkę (tak jak z pomidora) warto zdjąć. Potrzebujesz: piekarnik:), papryki, folię

Zasmakuj Kuchni
ZAJAZD POD KŁOBUKIEM 155

daniach z kar ty. Karta nie ma o błędnej list y pozycji, jest zwi ę zła i czytelna. Na potrawy czekamy około 15 minut. Próbowaliśmy zupy d yniowej, rosołu, gulaszu z dzika, warmińskich farszynek, szarlotki . Są idealne! Obłędnie pyszne. Gorące, aromatyczne, bezbłędnie doprawione. Każda z ich jest kulinarnym dziełem sztuki. Nie ma w tym słowa przesady. Podobnie jak wyśmienite grzane

WYSPA SZCZĘSLIWA
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 99

Chyba każdy zna jej smak. Mnie kojarzy się z domem rodzinnym.  U mnie zazwyczaj w duecie z rybą lub gulaszem. Składniki: 300 g kapusty kiszonej  1 marchewka 1 jabłko  1 cebula kminek 1 łyżeczka cukru pieprz olej  Przygotowanie Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj na mniejsze kawałki.  Marchewkę i jabłko obierz ze skórki

Kukuleczki
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 136

sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet.  Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej

Grunt to przepis!
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 138

wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 199

minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wołowy z kaszą jaglaną. 149

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 500 ml przegotowanej wody 1 kostka do dań mięsnych papryka ostra mielona, pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i  również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy

Moje-pitraszenie
HAUL ZAKUPOWY - warzywa z Wiatracznej 133

ulubioną brukselkę, której 0,5 kg kosztowało 2 zł.  Znów na tym samym stoisku kupiłam 4 małe papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy.  Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem.  Na całe zakupy wydałam

wegujemy
Wątróbka w sosie z majerankiem 137

dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 137

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa ). Na końcu

Kuchnia w szuwarach
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 162

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i  zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła

Pora na pora
Gulasz z czerwoną fasolką 108

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy

VioletoweKucharzenie
Gałuszki wg Aleex 185

przez dwa dni muszę się zregenerować. Dzisiaj zapowiedziałam chłopakom, że nie mają co liczyć na wymyślne dania. Ale żeby nie było zbyt prosto, musiałam coś wykombinować. W lodówce miałam gulasz. Do sosu zrobiłam gałuszki, które znalazłam w książce z przepisami siostry Marii. Gałuszki to okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej

W mojej kuchni
Podpłomyki 103

flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki

Moja smaczna kuchnia