jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny
PaleoSMAKchude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie, to go nie jedz, jak zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak, to na zdjęciu powyżej
PaleoSMAKPolecam placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym
Ugotujmy CośSKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g mięsa wieprzowego na gulasz włoszczyzna 800 g pomidorów z puszki 70 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz i sól do smaku suszona bazylia i lubczyk do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: A więc tak :) Do misy multicookera wlewamy półtora litra wody. Dodajemy składniki. Zamykamy
ClauditteMissCookingKopytka zazwyczaj robię wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Wykorzystuje je następnego dnia a słodkie danie robi się ekspresowo. Ja wybrałam opcje na słodko ale do gulaszu czy innego sosu równie będą idealne. Składniki; pół kg. ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła 2 łyżki
Radość kipiąca uśmiechem.jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać
Kulinarna PokusaBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki
VioletoweKucharzeniepotrawy. Cena za 100 g wynosi 24 CZK. Od godziny 18 do 20 jest taniej o 20%. Za pierwszym razem próbowaliśmy prawie wszystkiego w małych porcjach - springrollsy, wegański gulasz, pakorę, sos z tofu, warzywa, makaron itp. Na talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem
Bananowe Poleparze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie. Składniki: olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami pochodzi
Pasja Smakubądz, magicznego Krakowa ;) Obchody rocznicy odzyskania niepodległości Wawel wieczorową porą Wisła, widok z Wawelu I zdjęcia bardziej związane z tematyką bloga: ;) Burgery z MoaBurger - klasyczny z serem oraz BBQ Gulasz drobiowy z bakłażanem, cukinią i pieczarkami z kociołka, pyszny! ;) Piękne, prawda? ;) Ps. Już jutro zapraszam na nowy, kulinarny wpis ;) Będzie, dynia, będą gofry
Domowa cukiernia Ewymających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami, ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy
W kuchni bez szafekPolak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca
Wyprawy kulinarneostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę
Ostra na Słodkogruba to powinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką, to znaczy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi
W kuchni KatiePowoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze. Skoro jest już lepiej, pokusiłam się o "normalny" obiad. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smaku