gulasz - 5976 przepisów (strona:283/399)

Zupa krem z selera i gruszki 175

miesiące zawsze ciągną się w nieskończoność.  Jesienne chłodniejsze temperatury każą nam stać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu.  A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę

bistro mama
Podpłomyki 279

teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. 2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy

NA MOIM TALERZU
Lecho a może Leczo 126

Lecho a może jednak Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna niepisana zasada taka sama jak w sprawie rosołu, bigosu czy innych sosów. W każdym domu jest inny przepis, można zapytać 100 osób o przepis na jedno z tych dań, każdy zrobi je inaczej

Kuba Gotuje
Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 142

Jeśli przestanę być ironiczna-dzwońcie po karawan... " a tak poza tym jeśli chodzi o kulinaria to tym niepozornym gulaszem można tak skutecznie nakarmić płeć męską do tego stopnia,że sam z siebie wyzna,że kocha,  umyje naczynia,  zakupy zrobi(ale gdy odpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne

Fiolka w kuchni
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 327

bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa z papryką 239

papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienne leczo curry z kotletami sojowymi 142

kroimy, a następnie dodajemy do garnka. 4. Kotlety sojowe gotujemy na wywarze do miękkości - ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i kroimy na kawałki jak do gulaszu. 5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich łyżkę octu i doprawiamy do smaku curry, chilli, solą i pieprzem. 6. Do garnka dodajemy kotlety sojowe, mieszamy i dajemy im chwilę, aby wchłonęły

two broke sisters
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 153

szkoły ( no niestety raczej nie będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu ( przepis ). Wszyscy zadowoleni :) Składniki na 20 bułeczek: 7 dag drożdży świeżych  1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 0,7 kg mąki pszennej 450 Wykonanie: Mleko

Poezja Smaków - blog kulinarny
z suszonym koprem ze świeżych pomidorów klopsikowa zupa... 109

minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 177

ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić

Czerwień i błękit
Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny - prosty przepis 155

Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym.  Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię. Pesto z dyni  klik  Gulasz jesienny klik Pizza z dynią i fetą klik Smacznego Basia

Basia w kuchni
Placki ziemniaczane 122

dobrze rozgrzanym tłuszczu, kłaść po 2-3 łyżki na placek. Można podawać z cukrem na słodko lub na wytrawnie z sosem pieczarkowym lub na wzór "niedźwiedziego jadła" z gulaszem wieprzowym i startym, żółtym serem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Boeuf Bourguignon 151

się wyjątkowy szacunek i podziw. Na sam początek proponuję Wam doskonałą potrawę, w której zarówno ja jak i mój M. zakochaliśmy się bez reszty, Boeuf Bourguignon. Jest to rodzaj gulaszu pochodzący jak sama nazwa wskazuje z Burgundii, żołądka Francji (dla ciekawskich głową jest oczywiście Paryż, natomiast duszą Szampania). Burgundczycy to naród żyjący powoli, leniwie, jak na prawdziwych hedonistów przystało. Największą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 153

mięso wieprzowe, a wraz z nim cebula. Najsłynniejszą potrawą jest natomiast leczo, określane często jako gęsta zupa i tak też ja je postrzegam, czasem natomiast leczo określa się mianem gulaszu, choć nie wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6008

soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania