gulasz - 5883 przepisów (strona:290/393)

Kiszone cytryny, moje ulubione 133

tyle mogą stać w lodówce.  Te dwa lata przechowywania są oczywiście tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni  arabskiej i i n dyjskiej , dodane do polskiego gulaszu też mogą sprawić cuda. P asują  do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet  drinków (zwłaszcza krwawej Mary). J uż niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej

SzczyptaSmaQ
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 142

lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.  Do rosołu wkładamy tylko skórkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 138

doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ras el hanout - przyprawa marokańska 159

można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki  2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 134

Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.  Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 221

uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 168

realiów w każdym niemal kraju. Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik z automatu do chleba 139

Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony :D Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :) Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 250 ml mleka 3 jaja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 169

najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynkowar - co to za stwór ? 160

się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 215

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 159

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 187

zmęczenia i tak wchodzę do kuchni i zabieram się za gotowanie.  Sięgam wtedy po szybkie przepisy, na które nie muszę poświęcić więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym , szybkie placuszki , ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu . Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Wołowina po chińsku 138

SKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao 1/2 słoiczka sosu sambal oelek TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao PRZYGOTOWANIE: Mięso zamarynować na całą noc w wyżej wymienionych sosach. Następnego dnia przełożyć je do misy multicookera. Ustawić opcję

ClauditteMissCooking