gulasz - 5976 przepisów (strona:297/399)

Pulpeciki gryczane 215

Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić

kolorowotorcikowo
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 184

większej ilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości. Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta Składniki: 2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g) 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku ½ bakłażana 3 papryki (mogą być różnokolorowe) 1 papryczka chili (możecie dodać

Mania Gotowania
Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem 153

Placki ziemniaczane. Nie muszą być nudne. Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia. Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem. Choć nie ukrywam, że takie też lubię. Mogą być małe. Chrupiące, dzięki dodatkowi tartej bułki. Podane z różnymi dodatkami. Dziś pierwsza propozycja. Szpinak, feta i suszone pomidory. Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto dyniowe. Z imbirem, daktylami i orzechami. 108

dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl o znalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir. Czytaj więcej

bistro mama
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 148

tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru i czerwone wino. Oczywiście, że musi być wino, bo to danie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 154

zaznaczone kilka do zrobienia w pierwszej kolejności. Znajdziecie tu wszystko - i desery, i przystawki, i porządny obiad, przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości

W kuchni wieczorem
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 194

szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka majeranku przyprawa do gulaszu liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego  2 litry wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE Polewkę nastawiamy

W kuchennym oknie Ewy
SURÓWKA Z SELERA Z BRZOSKWINIĄ I ANANASEM 237

całość zamieszać. Odstawić na kilka minut, sprawdzić smak, ewnetualnie doprawić jeszcze solą, kwaskiem, cytryną, ksylitolem (dolać soku) i można przekładać do miski, i serwować. tu jako dodatek do gulaszu z cielęciny Smacznego

Smaczne Zdrowe
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 196

które każdemu umilą wieczór. Dzielcie się tym zestawieniem ze znajomymi. Po dodatkowe propozycje zapraszam na Fanpage . Smacznej zabawy! Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku) : 1.  Gulasz z szynki wierzowej / 2.  Ciasto nutella  / 3. Sos żurawinowy  / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia  / 5. Krem mleczny  / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady

Słodkie Przyjemności
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 141

Wyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające

Kraina Miodem Płynąca
Ajapsandali – smażone warzywa 239

gruzińska potrawa przypominająca odrobinę nasze leczo czy prowansalską ratatouille. Jest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to po prostu smażone warzywa. Ja bardzo polubiłam warzywny gulasz ajapsandali za jego prostotę. Lubię proste, nieprzekombinowane smaki. Potrawkę nauczyłam się robić w gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój

Poezja smaku
Gulasz po węgiersku 176

przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki. Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej wody). Całość doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając

Mix smaku
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 188

razem, na Wspólne gotowanie z Formułą , Daria zabrała nas na Węgry. Do kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér („egerska bycza krew”), gulasz, halászlé (zupy rybne) … i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe

mojewypiekiinietylko
Szare kluski 228

wierzch. Ugotowane odcedzamy na sicie. Drobno pokrojony boczek i cebulę rumienimy na rozgrzanym oleju, dodajemy ugotowane kluski – chwilę smażymy. Podajemy z surówką. Szare kluski można podać, np. z gulaszem lub jako danie samodzielne – okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Nie może się obejść oczywiście bez surówki. Tradycyjnie do tych klusek w Wielkopolsce podaje się kapustę kiszoną. Moja wersja podania

mojewypiekiinietylko
Potrawy wegańskie 177

Zupa z pieczonej dyni i czosnku Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Grecka gemista Sałatka z fasolki i pomidorów Sałatka z bobu Ladenia, grecka pizza Turecki gulasz z bakłażana Paella z warzywami Gazpacho andaluz Horta vrasta Pasta z fasoli i suszony pomidorów Turecka sałatka z fasoli Duszona marchewka po turecku Fasulye pilaki Hummus z południowych Włoch Sałatka

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania