gulasz - 5976 przepisów (strona:302/399)

WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 100

Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów

Kuchnia w opałach
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 113

konsumpcji w szkolnej stołówce. W domu mama też jej jakoś nie nadużywała w przygotowywaniu posiłków, dlatego i ja dotychczas ograniczałam się tylko, do podawania jej mężowi z gulaszem. Odczarowywanie zaczęło się poprzez, zapoznanie się z pozostałymi uczestnikami warsztatów. Dorota przygotowała kilka pytań, dzięki którym mogliśmy się troszkę lepiej poznać. Na a później przeszliśmy od słów, do czynów: Mistrz mówi uczeń

Kuchnia w opałach
Sałatka z kaszy gryczanej 390

Kasza gryczana jest bardzo popularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści  kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej

kgwjanczewo
Gulasz z wątróbek indyczych według Ewy Wachowicz 133

przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać bulionem drobiowym. Pogotować około 10 min. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu. Zagotować i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Źródło przepisu: Program telewizyjny Ewy Wachowicz

O kuchni z uczuciem
Zupa z fasolą borlotti 181

przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu", banalnie prosta

Chilli Czosnek i Oliwa
Recenzja książki Basi Ritz "Dom pełen smaku" 180

dania, kuszące desery i zachwycające urodą podania rarytasy. Teraz każdy może przygotować potrawy na miarę MasterChefa we własnej kuchni. Dzięki tej książce zachwycicie rodzinę i znajomych przygotowując ceviche mexicano, gulasz z jelenia lub mus z ananasa.   Mnie osobiście zachwycił swym urokiem i prostotą wykonania omlet po cesarsku. Idealny na walentynkowe śniadanie, spodziewajcie się więc w najbliższym czasie mojej

W poszukiwaniu inspiracji
Sposób na miąższ z sokowirówki - Pyszne ciasteczka 208

miąższ, z którym czasem nie wiadomo, co zrobić. Jedni wyrzucają (co jest wielkim błędem ! ), a inni (tacy, jak ja :-), znajdują dla pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki

Zofiana
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 163

Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w swoim rodzaju placki ziemniaczane". Nie lubię tak podkręconych tytułów i działają na mnie wręcz odwrotnie niż powinny.  Jednak wpisując nazwę tych placuszków, literki same wciskały się w klawiaturze

bistro mama
Pulpeciki gryczane 218

Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić

kolorowotorcikowo
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 186

większej ilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości. Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta Składniki: 2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g) 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku ½ bakłażana 3 papryki (mogą być różnokolorowe) 1 papryczka chili (możecie dodać

Mania Gotowania
Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem 154

Placki ziemniaczane. Nie muszą być nudne. Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia. Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem. Choć nie ukrywam, że takie też lubię. Mogą być małe. Chrupiące, dzięki dodatkowi tartej bułki. Podane z różnymi dodatkami. Dziś pierwsza propozycja. Szpinak, feta i suszone pomidory. Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto dyniowe. Z imbirem, daktylami i orzechami. 111

dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl o znalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir. Czytaj więcej

bistro mama
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 151

tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru i czerwone wino. Oczywiście, że musi być wino, bo to danie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 156

zaznaczone kilka do zrobienia w pierwszej kolejności. Znajdziecie tu wszystko - i desery, i przystawki, i porządny obiad, przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości

W kuchni wieczorem
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 197

szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka majeranku przyprawa do gulaszu liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego  2 litry wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE Polewkę nastawiamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania