gulasz - 5883 przepisów (strona:300/393)

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 239

kilka łyżek, kilka łyżek  oleju do obsmażenia - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Wołowinę opłukać i osuszyć. Połowę pokroić w niezbyt grubą kostkę (mniejszą niż na gulasz), resztę zmielić. Kostki wołowiny przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju - na patelni. Przełożyć do garnka.  Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 302

wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 376

stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku. Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną. Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 387

mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy.    Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe. Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem. Zapachniało wiosną... Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 169

przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję

Smakowity Blog Kulinarny
Bogracz 166

Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli 202

pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach). Olej można zastąpić oliwą. Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych. Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną kostkę. Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 169

Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach. Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru.  Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był

SzczyptaSmaQ
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 233

wodą ciągle mieszając - tak przygotowaną masę wlewamy do naszej doprawionej miękkiej kapusty i mieszamy, aby się nie przypaliła.  - gotowe kapustę podajemy jako ciepły dodatek świetnie komponuje się z gulaszem

Basia w kuchni
Podsumowanie listopada 174

galerii ]..zapraszam także do  wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki

Moje domowe kucharzenie
Policzki wołowe w piwie z warzywami i korzenną nutą 195

byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu ! Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Poznaj swojego blogera :) 107

mnie karmelizowany kożuch z mleka w otoczeniu chmury ze skorzonery, tylko chamski schabowy z kością. Nie potrafię się podlizywać pisząc: „Łał!! Cudownie i apetycznie to wygląda”, skoro wygląda jak gulasz wielokrotnie zjedzony, a zachwyt wzbudza tylko dlatego, że zrobiła to pani z telewizora. Życie w sumie to nie jest bajka. Jeśli wracasz po północy do domu bez butów to absolutnie

ladykitchen
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 151

gotującej się wody. Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu. Jeżeli jednak mamy zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania się. Z kilograma ziemniaków mamy

Pasje Jolki
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 160

królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok

Chilli Czosnek i Oliwa