gulasz - 5883 przepisów (strona:303/393)

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat 314

Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem mielonym (4 porcje

karmelowy
Mięsa 187

kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety

Aga w kuchni
Bagietka pszenna 136

Domowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki.  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie:   Do miski z miksera przesiać

Ala piecze i gotuje
Placek ziemniaczany pieczony 129

salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować.  Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Współpraca z Primavika 152

buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz Niektóre nazwy sugeruja produkt mięsny! Ale nic bardziej mylnego! Wszystkie produkty są bez zawartości mięsa.Motywem przewodnim i głównym celem prezesa Pawla Skrzypczaka i jego hasłem jest - Promować zdrowy styl

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią 741

cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 352

słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie

Kolizje Smaków
Zapiekanka angielska 355

zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Suszone grzyby 160

jabłka , teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam podgrzybki. Z kilograma świeżych grzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych. Suszone grzyby Składniki: 1000 g świeżych grzybów Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, ja grzybów nie myję

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 165

jeszcze goryczy, nie trzeba jej solić, pestki praktycznie jeszcze się w niej nie wykształciły. Piecze się szybko i ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gotujemy kaszę pęczak 176

gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min.  Po tym czasie spróbować czy dobra :) Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami,  (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :) Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku... Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie

Proste Potrawy
Sałatka z kaszą jęczmienną i grillowaną cukinią 141

Uwielbiam grillowaną cukinię na wiele sposobów - a to z fetą, a to z pomidorem  i mozzarellą. Ostatnio ugotowałam za dużo kaszy do gulaszu (jak dla pułku wojska) i zastanawiałam się, jak można ją połączyć z moją ukochaną cukinią, której zwiozłam od Teściowej w ilości również jak dla wojska .... Wyszła więc taka oto sałatka z kaszy jęczmiennej z grillowaną cukinią

Moje Kuchenne Rewelacje
Strogonow 229

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka

Salonik smaków
Węgierskie leczo 206

szczypty suszonego lubczyku. Do dania dodałem około 300 ml wody i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia, aż do uzyskania konsystencji przypominającej gulasz. Tuż przed upływem tego czasu drobno posiekałem pęczek świeżej natki kolendry, pozostawiając jedynie niewielką jej ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania

Wyprawy kulinarne