cebule, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić
Z miłości do słodkościlubię nudy na talerzu, dlatego stale poszukuję nowych smaków. Miałam w planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka
Z miłości do słodkościdwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki KarolkiDługo się zastanawiałam co najlepiej będzie smakowało z zimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańcz ą . Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać
Bernika - moj kulinarny pamietnikpory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób, które ja uwielbiają, zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem zrobiłam wyjątek i postanowiłam przygotować danie tradycyjnie polskie, barowe czyli ozorki w sosie chrzanowym, które kojarzą mi się z Wielkanocą. Danie nie jest pracochłonne, proste
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne danie. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka surówka obiadowa, rewelacyjnie się sprawdza do kasz I gulaszy, ale może tyż być przekąską :) Zaczynamy Składniki: Pół głowki sałaty lodowej 6-8 ogórków konserwowych 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do miski porozrywać na mniejsze kawałki sałate, skroić w talarki ogórki. Dodać majonez, wymieszać . Doprawić do smaku :) Surówka gotowa :) Smacznego
Smaki EdytyPodpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej
Buniabaje w kuchniDoskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane . Cukinie z reguły kroję na pół i robię z nich ,, łódeczki" i tak faszeruję. Natomiast kabaczki wydrążam tworząc ,,tubę" i w tej formie duszę. Potem kroję w grube plastry ( nawet mrożę w porcjach ). Czytaj
Buniabaje w kuchnitych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniobiad były kotleciki z kurczaka . Przepis i zdjęcia z archiwum bo nie miałam dziś czasu . Przy dzieleniu kurczka zostały mi małe kawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica
Buniabaje w kuchnijednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną karkówkę choć niektórych przerażają przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety. Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach. Najsmaczniejsza jest w grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni