gulasz - 5976 przepisów (strona:307/399)

Leczo z cukinią 760

cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie

Poezja smaku
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 364

słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie

Kolizje Smaków
Zapiekanka angielska 360

zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Suszone grzyby 172

jabłka , teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam podgrzybki. Z kilograma świeżych grzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych. Suszone grzyby Składniki: 1000 g świeżych grzybów Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, ja grzybów nie myję

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 177

jeszcze goryczy, nie trzeba jej solić, pestki praktycznie jeszcze się w niej nie wykształciły. Piecze się szybko i ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gotujemy kaszę pęczak 187

gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min.  Po tym czasie spróbować czy dobra :) Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami,  (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :) Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku... Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie

Proste Potrawy
Sałatka z kaszą jęczmienną i grillowaną cukinią 154

Uwielbiam grillowaną cukinię na wiele sposobów - a to z fetą, a to z pomidorem  i mozzarellą. Ostatnio ugotowałam za dużo kaszy do gulaszu (jak dla pułku wojska) i zastanawiałam się, jak można ją połączyć z moją ukochaną cukinią, której zwiozłam od Teściowej w ilości również jak dla wojska .... Wyszła więc taka oto sałatka z kaszy jęczmiennej z grillowaną cukinią

Moje Kuchenne Rewelacje
Strogonow 239

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka

Salonik smaków
Węgierskie leczo 222

szczypty suszonego lubczyku. Do dania dodałem około 300 ml wody i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia, aż do uzyskania konsystencji przypominającej gulasz. Tuż przed upływem tego czasu drobno posiekałem pęczek świeżej natki kolendry, pozostawiając jedynie niewielką jej ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania

Wyprawy kulinarne
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 154

buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść

Kolizje Smaków
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Albania również charakteryzują się tradycjami śródziemnomorskimi , stąd uważam

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 198

minut.  Na koniec dodaj do zupy ugotowany drobny makaron. Możesz też wrzucić do niej surowy, ale dolej wtedy do zupy więcej wody/bulionu, aby zupa nie zamieniła się w gulasz. Spróbuj i dopraw zupę solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podaj posypaną świeżo tartym parmezanem i ewentualnie bazylią.  P.s. Co myślicie o tym przepisie? Jak zrobilibyście wasze minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

Specjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki ( patrz niżej ), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica ( χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas) Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 219

spróbuje! Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Za 4 tygodnie , kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania