specjalnej alejce Trzech Znaków Smaku. Tam na stoiskach spotkać można było ich producentów, kontynuować rozmowy dopytywać o szczegóły i smakować, smakować. W jednym z namiotów mieliśmy okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG. Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo
królestwo garówbycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi cynaderki - nerki cielęce flaki gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa
królestwo garówmąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem . zastawa
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso
królestwo garówglebie) z 15 – 20 letnich krzewów. Nos jest surowy i oszczędny. Dominują nuty zwierzęce, ziemiste i ziołowe. Według prowadzącego masterclass Tomasza Prange-Barczyńskiego wino to sprawdzi sie z gulaszem z jelenia z polentą. Trzeba to sprawdzić. Franz Haas - Selection Schweizer Pinot Nero Alto Adige DOC 2011 . Winnica leży na wschodniej stronie doliny Adygi na wysokości 550- 700 m n.p.m. Posiada
królestwo garówSzybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiesamowicie smaczny … niesamowicie aromatyczny … bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem
Ostra na Słodkoponiedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z rana wziąć się za jego produkcję. Jakież było moje zdziwienie gdy we wtorek rano pełna werwy wzięłam się za mięso, a tu okazało się że zamiast gulaszowej szynki na durszlaku leży udziec indyczy. Rozmroziłam
Kuchnia po mojemusię wyjąć z zamrażalnika odpowiednie mięso. Powstał z niego pyszny sos mięsny i nie tylko dla całej rodzinki, ale o bonusach później. Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości
Kuchnia po mojemuszybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność. Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej
Kuchnia po mojemupapryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków
Mama GotujeAdama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki
Mama Gotujejakiś czas mam ochotę na coś zwyczajnego, typowo domowego... Tym razem zrobiłam Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną SKŁADNIKI 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego 1 cebula kilka pieczarek kilka małych ogóreczków konserwowych 2 ząbki czosnku 2 woreczki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na patelni
MarciochaKucharzyZawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi
MarciochaKucharzy