krótką prelekcja Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz nt. nowej Piramidy Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Przygotowywane menu było obszerne i znalazło się w nim m.in.: - curry z żabnicą - gulasz z ośmiornicy z tabbouleh - pilaf z królikiem w jarmużowej panierce - pierogi z karpiem, żurawią i romarynem - sałatki i koktajle. A o to fotorelacja z warsztatów
Kuchnia Bon Appetitmarchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i majeranku :-) Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKopytka z batatów Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty
Blendmanminut a następnie podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami
Pyry na Gazkawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz przygotowałam na szybko z kotletów sojowych z papryką. Takie danie jest bardzo pożywne i jest świetnym urozmaiceniem dla codziennego jadłospisu
wegujemyPonieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej
Wanilia i Kardamonwyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych potraw. Nie trzeba wertować książki papierowej, bo książkowe przepisy są wczytane do urządzenia i krok po kroku podpowiadają, co należy zrobić, aby osiągnąć oczekiwany efekt. Z wbudowanej książki
W mojej kuchniJakiś czas temu byliśmy w Szklarskiej Porębie , i tam odwiedziliśmy pewną karczmę w której skosztowaliśmy super pysznego gulaszu z karkówki z papryką , smakowała nam rewelacyjnie więc postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu lekko zmodyfikowany , dodałam kilka pieczarek i wyszedł naprawdę smaczny i polecam go spróbować , doskonale pasuje z każdego rodzaju kaszą . Składniki 1 kg karkówki 2 papryki
Mój Smakracji tego że uwielbiam placki ziemniaczane , mogę je jadać codziennie , dziś zapraszam na placki ziemniaczane z dodatkiem dużej ilości cebuli oraz cukinii , smakuje super , można zajadać z gulaszem bądź bez żadnych dodatków . Składniki ( dla 5 osób ) 1 średni kawałek cukinii 10 średnich ziemniaków 3 całe jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 średnie cebule
Mój Smakgustu, należy przyprawiać i kosztować w dowolnych proporcjach aż do uzyskania pożądanego i najlepiej odpowiadającego smaku;) Gdyby produkt finalny okazał się zbyt rzadki (powinien mieć dość gęstą konsystencję zawiesistego gulaszu) można go zagęścić odrobiną zasmażki z mąki i oleju, jednak w moim przypadku wyszedł w sam raz. Na koniec udekorowałem mojego a`la strogonoffa natką pietruszki i podałem
Aromatyczne PodróżeGotując tą zupę, dobrze jest mieć duży 5 litrowy garnek. Ja użyłam mojego ukochanego garnka żeliwnego z Duki. Kto zastanawia się nad zakupem - szczerze polecam! Niezastąpiony do gęstych zup, gulaszu i pieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków
Posadzone i zjedzoneszybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni np. z karkówki - zamiast wody. Do bulionu nie dodaję soli
Posadzone i zjedzonezmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie
Posadzone i zjedzonegodzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste
Gotowanie i blogowaniedaje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również
Di gotuje