Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem 299mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki gęstej śmietany Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Bulion około 400 ml Masło klarowane Olej Wykonanie: Mięso indyka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy
Smaki Ewy
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 297selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie
Moje Kuchenne Rewelacje
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1077wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło
Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 198Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek
Kraina Miodem Płynąca
Ciecierzyca po węgiersku 278kilka chwil otrzymasz pyszny i ciepły wegański obiad. Co by tu zmienić lub dodać? Ciecierzyca po węgiersku to po prostu moje skojarzenie i inspiracja ze znanym, pewnie każdemu, gulaszem po węgiersku, podawanym m.in. do placów ziemniaczanych. Jeśli akurat cierpisz na brak cieciory ugotowanej, a w sklepie nie możesz jej znaleźć, to wsyp fasolę. Też świetnie będzie się komponowała. Dla wielbicieli
Blendman
Pomidorowa jarzywnówka z sercem 190drobiowymi serduszkami. Szybko się gotują i są delikatne. Gdy gotuję je kotu czasem znika część w tajemniczy sposób. Muszę więc pamiętać o "dużym kocie" i ugotować od czasu gulasz z serc lub zupę z ich dodatkiem. Pomidorowa jarzywnówka z sercem 1/2 kg serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek
Gotuj Sam!
Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 221Jedzonko z poprzedniego tygodnia :) Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą. Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego
Gotuj Sam!
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 164wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii
Ciastka - domowe słodkości
Placki ziemniaczane 160Dziś przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Można je jeść solo lub podać jako dodatek do gulaszu. Najlepiej smakują świeżo usmażone, prosto z patelni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka
Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 237Dzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie
Pora coś zjeść
Gulasz z sarniny 258przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim momencie gotowania. Gulasz bardzo mi smakował :D A mięso z sarniny nie upolowałam sama, dostałam
Proste Potrawy
Buraczki duszone 449Niby pospolity dodatek, a w nieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu , także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki. Składniki: 1 kg buraków cytryna 2 jabłka 3 łyżeczki chrzanu łyżeczka cukru sól 2 łyżki
Pobite gary Barbary
Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 201posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana
Fit&Fast Kitchen
Pasta z ostrej papryczki 179otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości do dań i dopiero wtedy próbuję smak. Przydaje się do gulaszów, zup i dań orientalnych. Składniki: • 2 garści ostrych papryczek • 1/2 szklanki oleju • 1 płaska łyżeczka soli • 1 szklanka wody Wykonanie: • Umyte papryczki pokroić na plastry. Użyć gumowych rękawiczek
To co kocham