Zakwas na żurek lub barszcz biały

Zakwas na żurek lub barszcz biały

Zakwas na żurek lub barszcz biały

    Składniki :   3/4 szklanki mąki żytniej razowej jeśli robimy barszcz biały to używamy pszennej razowej około 750ml ciepłej wody ( 3 szklanki ) 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy kieliszek zakwasu z poprzedniego kiszenia lub połówka razowej piętki   Wykonanie :   Mąkę wsypujemy do słoika - 1 l ( może być większy ) a najlepiej do kamiennego garnka - kamionki Wlewamy ciepłą wodę - mieszamy ( jeśli używamy 1 l słoika nie ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Od kuchni czyli o wszystkim po trochę

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.