Czeko śliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy

Czeko śliwki lub dżem  śliwkowo - orzechowy

Czeko śliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy

Czeko  śliwkiSkładniki :2 i 1/2 kg śliwek węgierek,1 kg cukru,2 cukry waniliowe,1 tabliczka gorzkiej czekolady.Wykonanie:Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min.Dżem śliwkowo - orzechowySkładniki :2 i 1/2 kg śliwek węgierek,1 kg cukru,2 cukry waniliowe,15 dag kakao,20 dag orzechów mi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Anioły w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.