gęstą, gorącą czekoladę ( nie mylić ze zwykłym kakao). Zapomnijmy o przemysłowych mieszankach, w których nie wiadomo co się znajduje. Spróbujmy sami zrobić to cudo, bo naprawdę warto. Przygotowanie zajmie parę chwil, a rozkosz nie będzie miała końca. Przepis z tej strony. Oczywiście im wyższa jakość użytej czekolady i kakao, tym lepsza będzie czekolada. Według mnie dodatek innych(...)czekolada Składniki na na 2 słoiczki proszku: 75 g ciemnego kakao 100 g cukru brązowego 50 g cukru białego 35 g skrobi ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady (60%) 80 g kropelek-łezek z gorzkiej czekolady Ścieramy czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko kakao i skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach. Aby przygotować gorącą
Mia Cucina Sofietacytryną polecam gorącą czekoladę. Moją ulubioną z takich gotowych była pomarańczowa La Festa. Niestety od dawna nie mam jej w sprzedaży. Dziś podaję Wam przepis na czekoladę do przyrządzenia w domu. Dla dwóch osób. Z piankami lub bez. Pyszna i słodka, odpowiednio rozgrzewa. Składniki: 500 ml mleka 90 g gorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady pianki marshmallow Wykonanie(...)Mleko podgrzać w rondelku, wrzucić do niego czekolady połamane na kostki.Podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę przelać do kubków, a na wierzchu ułożyć pianki
Pasja SmakuPyszna, rozgrzewająca czekolada na gorąco na długie zimowe wieczory :) SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady szczypta chili pół łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu podgrzewamy mleko z kremówką- uważamy , by nie zagotować. Wrzucamy do garnka czekoladę (zostawiając trochę do ozdoby). Ciągle mieszając(...)doprawiamy chili i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do (najlepiej ogrzanych) filiżanek. Posypujemy pozostałą czekoladą i delektujemy się pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą gorącą czekoladą
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na 2 kubeczki gorącej czekolady: 100g czekolady 200ml mleka 3% łyżeczka masła Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy wodę do 70 stopni, a na rondelek stawiamy misę z pokruszoną czekoladą. W innym rondelku zaparzamy mleko. Następnie do roztopionej czekolady dodajemy mleko, a po tym dokładnie mieszamy, dopóki masa zgęstnieje. Potem do masy dodajemy masło i czekamy, dopóki masło się roztopi
Kuchnia Łukaszaczekolady :) Składniki: - 1 sztuka papryczki chili - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1 litr mleka - 3 łyżeczki cukru pudru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przygotowanie: Mleko zagotowujemy, wrzucamy do niego połamaną tabliczkę czekolady i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Chili rozcinamy, usuwamy pestki, drobno kroimy, dodajemy do mleka z czekoladą i jeszcze chwilę podgrzewamy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gorącą czekoladę
Zainspirowana w kuchniGORĄCA CZEKOLADA Z RUMEM I PIANKAMI. / współpraca z JOJO ;/ 2-3 porcje 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao 500 ml mleka 50 ml rumu opakowanie pianek JOJO W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, rozpuszczając w nim połamaną czekoladę. Kiedy mleko z roztopioną czekoladą zaczyna wrzeć, dolewam kakao rozrobione(...)się nie zważyło (świeże mleko niepasteryzowane czasem robi takie psikusy). Na dno szklanek wlewam połowę (lub 1/3, w zależności, ile chcemy uzyskać porcji) rumu, po czym delikatnym strumieniem gorącą czekoladę. Na wierzchu układam pianki. Można poczekać, aż się pięknie rozpłyną :] SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady. Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Mogę Wam podpowiedzieć, że taka mieszanka może(...)będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki: 1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kakao 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz
Niezły Młyneksię oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby... Polecam Wam ogromnie, nie tylko po weselu. Dyniowa gorąca czekolada Składniki: (na 2 porcje) 200 ml mleka 100 g białej czekolady 2 łyżki puree z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołączenie gorzkiej czekolady oraz aromatycznych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu. Prawdopodobnie najstarszy znany przepis na gorącą czekoladę. Pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 4 porcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki
wyzwania kuchennePonieważ "piękną mamy zimę tej wiosny"... Pyszna, gorąca czekolada z dodatkiem likieru tiramisu. Słodka, ale nie za bardzo, a przede wszystkim podwójnie rozgrzewająca ;) Polecam wszystkim (pełnoletnim) czekoladoholikom! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówMocno rozgrzewająca, pyszna czekolada na gorąco z dodatkiem chili. Moje ulubione połączenie <3 Idealna na zimowe poranki (wówczas do czekolady dodajemy trochę kawy) lub na ciemne i chłodne wieczory pod kocykiem z dobrą książką:) Składniki (na 2 filiżanki): 200 ml mleka 1 mała suszona papryczka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka dobrego kakao 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki
My Culinary ArtPorcja na 2 filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 18 % (jeśli chcecie uzyskać gęstszą, ale i też bardziej kaloryczną wersję użyjcie 30%) 5 łyżek
kuchcikowniaKiedyś dawno temu, w całkiem innym miejscu niż dzisiaj, mieszkała babcia przez wszystkie dzieci zwana Manisią. Miałam to szczęście, że była także moją babcią. Pamiętam wycieczki
Dzieje kuchennej WiewióryPorcja na 2 filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 18 % (jeśli chcecie uzyskać gęstszą, ale i też bardziej kaloryczną wersję użyjcie 30%) 5 łyżek
kuchcikowniaCZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię na kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, dodając połamaną czekoladę. Musi się całkowicie rozpuścić. Dodaję rozrobione kakao, przyprawy korzenne. Kiedy wszystko się zagotuje, a czekolada roztopi(...)przecedzam przez sitko (aby pozbyć się zbędnych osadów i drobinek startego imbiru). Jeszcze raz podgrzewam, dodając trochę miodu. Można dolać mleka, aby rozcieńczyć. Najlepsza na gorąco, w miłym towarzystwie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki