gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:6/258)

Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą 132

mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 10 dkg białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 30 dkg truskawek 4 łyżki wody Zaczynamy od biszkoptu. Do białek dodajemy szczyptę soli po czym całość ubijamy na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodajemy(...)łagodnie mieszamy łyżką, tak aby piana nie opadła. Biszkopt wylewamy na formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę topimy. Roztopioną i gorącą jeszcze czekoladę łączymy z ciepłą żelatyną. Całość studzimy energicznie mieszając łyżką. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy białą

mecooks
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 151

które bardzo dobrze się rozpuszczają. W smaku i zapachu mocno wyczuwalny jest miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących placków i... poczekać, aż się rozpuszczą. :) - czekolady mlecznej w pomarańczowej polewie Te pastylki zaciekawiły mnie najbardziej

Poranek na słodko
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 165

wspaniałe krówki na stoisku obok :) Mój apetyt na słodkie został na szczęście zaspokojony. Kolejnym przystankiem wycieczki był pobyt w kawiarni specjalizującej się w czekoladzie. Spróbowaliśmy wspaniałego brownie, gorącej czekolady oraz herbaty na bazie łupinek ziarna kakaowego. Pod koniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę

Chilli Czosnek i Oliwa
Gorąca biała czekolada z piankami 154

Kiedy za oknem zimno czy plucha kubek gorącej czekolady i dobra książka to jedyne sensowne rozwiązanie. SKŁADNIKI: (na dwa kubki) tabliczka (100g) białej czekolady 400ml mleka 3,2% szczypta białego pieprzu pianki marshmallow PRZYGOTOWANIE: W garnuszku podgrzewamy mleko z szczyptą białego pieprzu. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w gorącym mleku. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około

Pyry na Gaz
Rozrywające się granaty i kawa w pysznych czekoladkach o dużej zawartości kakao 304

pojedyncze ziarenka. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 200 stopni i wyłączyć. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier piekarniczy (pergamin) . Czekoladę podzielić na równe kawałki i ułożyć na blasze z pergaminem w równych odstępach (ok. 2 cm) , wstawić do gorącego(...)piekarnika na ok. 5 minut (kostki czekolady powinny stać się miękkie i plastyczne oraz lekko rozpłynąć na boki) . Wyjąć blachę z piekarnika; cedzić kawę przez małe sitko nad gorącą czekoladą; powtykać w ciepłą i plastyczną czekoladę ziarenka granatu (w dowolne wzory) ; odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej; wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego. Kliknij na zdjęcia poniżej

Jem więc Jestem
Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego 188

taki sposób, by naczynie z czekoladą, nie dotykało powierzchni wody. W innym przypadku, czekolada może, (choć nie musi) nam się zwarzyć. Czekoladę mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Gdy już będzie płynna wkładamy naczynie z czekoladą, do innego naczynia z zimną wodą. Tym razem naczynie ma być lekko zanurzone w wodzie. Mieszamy czekoladę tak długo, aż będzie prawie zimna(...)ważne płynna. (Wrzucenie ryżu preparowanego do ciepłej lub gorącej czekolady może spowodować, że stanie się miękki i flakowaty). Do zimnej czekolady wsypujemy ryż preparowany i mieszamy by się połączył z masą. Na koniec z tężejącej masy formujemy ręcznie kuleczki, które układamy na talerzu i pozostawiamy do wystygnięcia

Smakowy Raj
Czekoladowa paczka od Terravity 165

cytrynową. Wspaniała! Z wiśniowej przygotowałam pyszną gorącą czekoladę. Mmmmm...... (ale o tym w następnym wpisie ;) Już zastanawiam się co przygotować z innych czekolad. Przydadzą się do wspaniałych, pachnących wypieków. Na pewno kilka zostawię sobie na nagłe zachcianki. W jesienny pochmurny dzień kostka takiej pysznej czekolady będzie jak znalazł do filiżanki gorącej kawy ;) Dziękuję BLOGmedia i Terravita

Smakołyki Asi
Racuszki bananowe 173

połamaną na kawałki i śmietanką. • Mieszać aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. – Racuszki moczyć w czekoladzie lub polewać je strużką gorącej czekolady. Są naprawdę pyszne i takie „amerykańskie”. Podpatrzyłam w ‚Bitchin’ Kitchen

To co kocham
Ciasto jogurtowe z czekośliwką (bez tłuszczu) #2 203

tworząc esy-floresy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Polewa: 1/3 szklanki powidła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Gorące powidło wymieszaj z połamaną czekoladą, ostudź i posmaruj nią ciasto :)   Ciasto smakuje wybornie z czekośliwką :D Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Gorąca czekolada z lodami waniliowymi i bazylią 149

przypraw, połowę zostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady. Smacznego

KreatywnePiny
Gorąca biała czekolada waniliowa 180

Oczywiście, po takim "przytulaniu" się jest człowiekowi jeszcze zimniej (zwłaszcza gdy pora raczej wieczorowa i już mniej widna niż dotychczas). Ale mam na to radę :) Pyszna gorąca czekolada:) Na pierwszy ogień poszła ta biała :) I naprawdę polecam tę kombinację :) Zrobiony ostatnio przeze mnie sos toffi ( klik ) okazał się tutaj zwieńczeniem dzieła :) Tato pochłonął całą swoją porcję(...)czekolady 400 ml mleka* bita śmietana 2 łyżki syropu waniliowego (myślę, że można spokojnie użyć esencji waniliowej czy cukru waniliowego) sos toffi płatki migdałowe Płatki migdałowe wrzucamy na patelnię i prażymy, póki nie nabiorą złotego koloru. Odkładamy na bok. Do garnka/miski wlewamy mleko i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Naczynie umieszczamy nad nieco większym garnkiem wypełnionym wodą (powinna być gorąca

My simple kitchen
Gorąca czekolada z chilli 182

Aksamitna, gładka, kremowa... Taka właśnie jest gorąca czekolada według mojego przepisu. Człowiek ma po wypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni. Potrzebujemy (na 2 filiżanki): - 300 ml mleka - 2 łyżki wody - kubeczek kremówki - 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru - mieloną chilli - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie(...)wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek

W poszukiwaniu inspiracji
CZEKOLADA - część I 157

Kolumb. Najprawdopodobniej napój go nie zachwycił był wyjątkowo pikantny i gorzki.Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii około 1520 roku za sprawą konkwistadora Fernando Cortezo. Receptę na czekoladę wynaleźli mnisi hiszpańscy. Był to gorący(...)aromatyczny napój składający się ze zmielonych na pył ziaren i wody. W Hiszpanii zapanowała istna czekoladowa moda. Wytworne i pobożne damy oraz ich arystokratyczni kawalerowie pokrzepiali się filiżanką gorącej czekolady podczas dłużących się nabożeństw, władze kościelne, zaś również nie strojące od czekolady przymykały na to oczy. Wkrótce recepta mnichów hiszpańskich zdobyła licznych zwolenników w całej Europie. We Francji czekolada

Ciastka - domowe słodkości
Fabryka czekolady w Rzymie 227

rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna

Ciastkozercy
Deserowe spaghetti z pieczonym jablkiem i czekoladowa nuta 155

cukier puder dla smaku Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady . Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy gorącą czekoladą nasze silikonowe foremki-serduszka. Odstawiamy na godzinę, później ponownie smarujemy. W kubku mieszamy mascarpone,  żółtko oraz cukier puder. Po godzinie sprawdzamy twardość naszych serduszek czekoladowych. Ja zostawiłam

dlaSmaQ