Pomidory suszone zalane gorącym olejem

Pomidory suszone zalane gorącym olejem

Pomidory suszone zalane gorącym olejem

Latem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów  wykorzystuję  jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki czosnku rozmaryn sól ziołowa cukier olej rzepakowy Rapso listki bazylii Przygotowanie: Pomidory umyć, przekroić wzdł... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Katarzyna Kozubowska, 5 września 2013 13:41:31

Wyglądają smacznie już w słoiczkach :)

Daktyle w czekoladzie, 5 września 2013 13:49:30

Ja też wczoraj suszyłam pomidory przez 3 godziny. Dzisiaj uznałam, że dosuszę je jeszcze przez godzinę :)

Katarzyna Leśniak, 5 września 2013 14:02:26

Super, uwielbiam. Ja dodawłam do szaszłyków takie pomidory. Smarowałam nimi mięso :)

Justyna Bąk, 5 września 2013 16:23:09

wyglądają bardzo smacznie, niepróbwałam tak przechowywać pomidorów:)

Aguś kulinarnie, 5 września 2013 16:54:39

Nie ukrywam,że z zazdrością patrzę w stronę tych pyszności,które szykujesz na zimę-wspaniałości!!!

Alina Waliczek, 5 września 2013 23:30:12

Ha ha coś trzeba robić. Zima to się fajnie schodzi do piwniczki i wyciąga.

mopswkuchni, 9 września 2013 13:13:08

Mam nadzieję, że i mnie uda się je zrobić przed końcem sezonu. Pozdrawiam