Latem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki czosnku rozmaryn sól ziołowa cukier olej rzepakowy Rapso listki bazylii Przygotowanie: Pomidory umyć, przekroić wzdł... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Ja też wczoraj suszyłam pomidory przez 3 godziny. Dzisiaj uznałam, że dosuszę je jeszcze przez godzinę :)
Super, uwielbiam. Ja dodawłam do szaszłyków takie pomidory. Smarowałam nimi mięso :)
wyglądają bardzo smacznie, niepróbwałam tak przechowywać pomidorów:)
Nie ukrywam,że z zazdrością patrzę w stronę tych pyszności,które szykujesz na zimę-wspaniałości!!!
Ha ha coś trzeba robić. Zima to się fajnie schodzi do piwniczki i wyciąga.
Mam nadzieję, że i mnie uda się je zrobić przed końcem sezonu. Pozdrawiam