Z cyklu - zapasy na zimęWczoraj uzupełniła domową spiżarnię o kilka słoiczków grzybków. Pieczarki marynowane:1 kg pieczarekZalewa:1 szkl. octu2 szkl. wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruziele angielskie, liść laurowy, gorczycamarchew, cebulaPieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie.Ugotować zalewę.Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę.Obgotowane pieczarki układać luźno w słoikach i zalać gorącą zalewą.Zamknięte słoiki o... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...