Konfitura bananowo-truskawkowa

Konfitura bananowo-truskawkowa

Konfitura bananowo-truskawkowa

Kolejny, co prawda troszkę spóźniony, przepis na dżem z truskawek. Nie miałam zbyt wiele czasu na długie gotowanie, dlatego użyłam cukru żelującego, ale zdecydowanie bardziej polecam długie gotowanie bez takich dodatków;) Jednak mimo wszystko dżem wyszedł naprawdę bardzo smaczny:) Chłopacy wyjadają prosto ze słoika;) Składniki:1 i 1/2 kg truskawek, 2 banany, 0,7 kg cukru żelującego, laska wanilii. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plaste... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z miłości do słodkości

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.