wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyc swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka czy z kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię
Dorota SmakujeFaszerowana cukinia to idealna propozycja na kolację. Bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek. Poniżej jest lista składników i bardzo prosty przepis. Składniki 1 duża cukinia 8-10
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to chyba klasyka, to danie jest bardzo często spotykane na naszych stołach. Jest bardzo sycące i jego przygotowanie nie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka przyprawy suszone pomidory z ziołami i czosnkiem 1 kg pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić spaghetti z klopsikami i fasolą: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu z grubym dnem. Pomidory
Dorota Smakujesosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce
Kucharzycapieczone ziemniaczki i pyszny, wcale nienudny posiłek gotowy. Wrzućcie je następnego dnia do pudełka, a nie będziecie musieli martwić się lunchem w pracy. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka jedna biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka masła jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki słodkiej i ostrej
Analiza Smakulekka, pełna warzyw zapiekanka. I przy tym bardzo smaczna. Czas : 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 Przepis pochodzi z bloga skinnytaste.com Składniki: 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże lub 3 małe cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ½ cebuli czerwonej (lub białej) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 100 g ricotty
Niedzielny kucharzKuchnia Bazylii nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie indyk, kurczak i kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie
Kocham..lubię..gotuję..Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie tam moc FIT inspiracji! SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm) 2 średnie cukinie (ok. 600 g) 500 g mielonego mięsa z indyka 300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania) 1 biała średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano bazylia
Moje Kuchenne RewelacjeTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} średnia główka kapusty włoskiej 400 g mielonego filetu z indyka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchew 1 cebula 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1 jajko pęczek natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz słodka papryka 500 ml bulionu
Kolorowa kuchnia Elkiwyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Zrobiłam farsz. Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami. Kleiłam
Pieprzyć z Fantazjączas mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy do garnka bulion. Można wykorzystać do tego bulion warzywny lub drobiowy. Ja zawsze trzymam zamrożone porcje BULIONU Z INDYKA w zamrażarce i wykorzystuję kiedy mam taką potrzebę. Garnek przykrywamy i wszystko razem zagotowujemy. Kiedy bulion zaczyna wrzeć, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę gałki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy
Analiza Smakuwody i – mocno tradycyjnie – marchewką z groszkiem. Kotlety mielone z serem, ziemniakami z wody i sałatą z jogurtem i pomidorkami SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej 1 czubata łyżka bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera, parmezan, grana padano lub żółty 3 łyżki oleju
Zasmakuj Kuchnidodawanie do potrawy aromatycznych przypraw. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym po indyjsku Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym składniki na pulpety drobiowe 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk) 1 jajko 1 średnia cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki sosu pomidorowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżych gnocchi i podsmażyłam na oliwie połówki mini-sałaty rzymskiej. Wyszło przepysznie. Jeśli zastanawiacie się co podać gościom, to kotlety cielęce będą idealną propozycją. Oczywiście można przygotować wariację z indyka czy polędwiczki wieprzowej – nie zapomnijcie jednak o szynce i szałwii. Saltimbocca alla romana: ok. 600 g cielęciny (np. górki cielęcej czy ewentualnie udźca) 4-6 plasterków szynki parmeńskiej
Poezja smaku