Składniki:1 szklanka octu 10%,4 szklanki wody,1 łyżka gorczycy,1 łyżka soli,4 łyżki cukru,pieprz,ziele angielskie,liście laurowe,2 kg opieńków.Przygotowanie: Opieńki obieramy i dokładnie myjemy pod zimną wodą.Odcinamy ogonki, marynuje się tylko kapelusze. Następnie gotujemy w osolonej wodzie kapelusze opieńków około 5- 7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy. Kapelusze układamy w słoikach do... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...robię to co lubię, czyli gotuję i piekę :)