Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt. Składniki: kalafior, ilość dowolna gałązki kopru ząbki czosnku chrzan pokrojony w paski Zalewa: 2 1/2 lita wody 1 łyżka cukru 2 łyżki soli gruboziarnistej 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper i czosnek.2. W przygotowanych wyparzonych słojach ciasno układamy kalafior przekładając przyprawami.3. Zalewę gotujemy i gorącą zalewam... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...