Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody
Na Ciasteczkowych Papierachspacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak ten sam?;-) Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki
potrawyregionalneChrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem
potrawyregionalneSalsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory dwa ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii oregano sól czarny świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia grzanki Bakłażana obrałam ze skórki. Pokroiłam na plasterki. Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok. Przy
potrawyregionalneSzybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy. Składniki 1 szkl makaronu … Czytaj dalej Zapiekany makaron czekoladowy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJeśli macie troszkę więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące. Składniki: 1/2 bakłażana, 1/2 cukinii, duża cebula, papryka, 3 duże
Z miłości do słodkościJeśli lubicie ryby, to danie jest dla was idealne Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami. Składniki: 250g ulubionego makaronu puszka tuńczyka w oleju cebula puszka pomidorów 200g żółtego sera 180 g jogurtu naturalnego jajko sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do cebuli dodajemy zmiksowane pomidory i chwilę dusimy
e-PrzepisyKulinarnezapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweBazując na poprzednim przepisie postanowiłam w tych samych smakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach . 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól
Gotowanie jest łatwepokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać
Gotowanie jest łatweułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp
Gotowanie jest łatwePrzepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną
e-PrzepisyKulinarnesolą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę
Wanilia i Kardamonwstawić do piekarnika babeczki z ryżem. Po upieczeniu można podać z suszonymi pomidorami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Kuchnie świata , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: ryż , suszone pomidory , szpinak , łosoś
https:KKuchniaMniamprzez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cukinia , grzyby , pomidory , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniam