słoik - 12348 przepisów (strona:233/824)

Dynia z gorczycą w winnym occie 125

zalewy , gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić Chrzan i cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki i wraz z kawałkami dyni rozłożyć do słoików Na wierzchu położyć liść laurowy, gorczycę, koper oraz skórkę z cytryny i zalać gorącą zalewą, zakryć czystym dekielkiem Następnego dnia słoik otworzyć i ostrożnie zlać roztwór ze słoja, zagotować, ostudzić

Proste Potrawy
SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI 221

dosypujemy cały lub pozostały ksylitol (lub cukier), gdy zasypywaliśmy nim owoce i mieszając zagotowujemy całość. Gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Następnie gotowy sok wlewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, słoiki zakręcamy i umieszczamy w garnku z gorącą wodą (sięgającą do ok.1/2 wysokości słoi), garnek zamykamy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim palniku ok.15 minut. Następnie słoiki wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Domowa przyprawa uniwersalna 123

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku  bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić(...)się nie przypiekły i suche wyciągać  a resztę suszyć dalej 3. Wysuszone warzywa przełożyć do miksera chwilę  zmiksować wymieszać z przyprawami i solą przechowywać w suchym słoiku Składniki przyprawy można zmieniać wg upodobań

W królestwie smaków Beaty
Buraczki na zimę 306

wiele lat robiłam buraczki z papryką na zimę. Do momentu, kiedy wypróbowałam ten oto przepis, który okazał się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują(...)Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić na 24 h. Odsączyć warzywa na sitku. Nakładać buraczki do czystych słoików. Pasteryzować 20-25 minut. Smacznego

na moim stole...
PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWOWCA 210

cukru Owoce pigwowca dokładnie myję,pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na drobne kawałki.Wkładam do dużego słoja i zalewam spirytusem.Owoce w całości powinny być przykryte alkoholem..Słoik zakręcam i odstawiam na około 4 tygodnie.Co kilka dni potrząsam słoikiem. Po 4 tygodniach ze słoja zlewam alkohol.Owoce pigwowca zasypuję cukrem,ponownie zakręcam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni do wytworzenia

Niespełnione zdolności kulinarne
Buraki ćwikłowe 125

tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz... ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Na dno garnka włożyć ściereczki kuchenne(...)słoiki tak ustawić aby się nie obijały o siebie.Moja ćwikłę zamknęłam w słoiczkach od  Friends od Glass Pasteryzować pół godziny od zagotowania , uważając ,aby woda nie bulgotała ,a jedynie szumiała

Z Kuchni Do Kuchni
Pasteryzowana marchewka do sałatki 131

łupince, w osolonej wodzie. Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka, gdyż potem musi się jeszcze pasteryzować. Kiedy się wystudzi, obieramy ją ze skóreczki. Kroimy w kosteczkę. Wsypujemy do słoików- u mnie Friends of Glass  – polub- warto! Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody. Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać! Wyciągnąć wystudzić

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę 140

mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i  trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, ale nie mocno. Pasteryzować ok. 15 min. Wyciągać, mocno dokręcić wieczka  i układać słoiki dnem do góry. Odwrócić dopiero gdy całkowicie ostygną

Maślane ciasteczko
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 143

nawet dobrze, bo wykorzystałam przy deserkach :) DODATKOWO: połamana kora czekoladowa i czekoladowe puzzle to gotowce, które pochodzą ze sklepu Słodki Świat , dokładnie poszłam na łatwiznę :) Mus Truskawkowy ze słoika w tym roku osobiście przygotowywał mój syn, bo to jego ulubiony perełki cukrowe No to lecimy dalej. Jak widać na zdjęciu wyżej dolny blat zamiast pączowania posmarowałam musem truskawkowym ze słoika

Blondynka Gotuje
Ciasto orzechowe z nadziewanymi gruszkami. I zmiany na blogu 143

chodził mi gdzieś po głowie pomysł aby zanurzyć w cieście całe gruszki jednak nie był on jasno sprecyzowany. Aż tu pewnego dnia, robiąc porządki w piwnicy na półce ze słoikami znalazłam słoik dżemu malinowego mojej babci. Gdzieś się zawieruszył pomiędzy rzędami innych dżemów i grzecznie sobie czekał na swoją kolej. Dżem był przepyszny (był, już dawno go zjedliśmy) i zainspirował

My simple kitchen
Buraczki tarte z chrzanem do słoików 192

będą miały większe powodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić na noc ). Po wystygnięciu(...)sól oraz dodajemy chrzan ( najlepiej dodawać stopniowo i smakować aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Wszystko razem mieszamy ( najlepiej wychodzi mieszanie ręką uzbrojoną w rękawiczkę ). Buraczki umieszczamy w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut. Takie buraczki posłużą nam jako dodatek do obiadu lub też będą podstawą do barszczu czerwonego. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Prosta sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami 510

pieprz, olej,  cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać listki laurowe, ziele angielskie i popieprzyć. Zalać olejem tak by przykrył wszystkie składniki. Włożyć do lodówki

W kuchni u Moniki
Śledzie po kaszubsku. 139

pychota. Śledzie po kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy(...)pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania składników.. Wkładamy na noc do lodówki.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 163

mąki gryczanej 100 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml wody mineralnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 60 g masła szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 1 słoik kompotu z wiśni - 350 g 1 łyżka mączki ziemniaczanej wanilia lub rum cukier puder Wykonanie: odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite(...)przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować. Do smaku dodaj wanilię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Syrop winogronowy 127

szczypanie ). Uzbrojonymi w rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy