mojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki, ściśle powkładać do słoików
moj przepis nawyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie(...)ściereczki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pierwszy chleb trzeba „poświęcić” i zrobić bez zaczynu, chyba że ktoś nam da. Zaczyn można przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku max 10 dni. Chleb przechowywać zawinięty w ściereczkę. Jest świeży nawet 5 dnia. Nie wyobrażam sobie robienia tego chleba ręcznie. Jeżeli robimy mikserem ręcznym to trzeba włożyć podzielić składniki na pół
moj przepis nazajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli wlać sok z cytryny, wsypać cukier i sól, zmiksować, aby nie było kryształków cukru. Doprawić pieprzem. Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce. ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez da się uratować! Wystarczy(...)więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia, np. do słoika, w którym będziemy majonez przechowywać i zblendować. Po 30 sekundach blendowania mamy gotowy majonez. Instruktażowy filmik znajduję się tutaj . Smacznego! Źródło: Facebook grupa Co dziś na obiad
moj przepis nakoniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona, żółta i biała) 1 papryczka chilli Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić(...)skali 1-9, gotowałam na 6). Gotować, do momentu aż zmielony sos zmniejszy swoją objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku
moj przepis naignorujemy) Do miski wlać wodę, po kolej wsypywać suche składniki i mieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku
moj przepis nacytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła, a nie zawiera ani grama masła, ani mleka. Nada się do przełożenia tortu, do tarty, kruchych babeczek czy do podjadania ze słoika z biszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 1 litr: 3 bardzo dojrzałe banany 3 cytryny(...)zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem, ostudzić, można przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego! Curd bananowo-cytrynowy Curd bananowo-cytrynowy Curd bananowo-cytrynowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis nazblendować na mus, dodać cukier (ewentualnie), sok z cytryny (ewentualnie). Gotować na średnim gazie przez 20 min pod przykryciem, gdy zacznie gęstnieć, gorący mus przełożyć do czystych i suchych słoików, 2 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Smacznego! Mus brzoskwiniowy Mus brzoskwiniowy listonic_type='fooddrink
moj przepis nakoniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików po 300-350 ml: 3 kg rabarbaru 3 duże pomarańcze 1 kg cukru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać(...)wszystkich pomarańczy. Skórkę i sok dodać do rabarbaru, wymieszać, postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim gazie przez 45 min. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia, przykryty ręcznikiem. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym, przewiewnym miejscu, najlepiej w spiżarce czy piwnicy gdzie temp. wynosi około 8-10 st przez cały
moj przepis nagulasz. Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule
Miód i pieprzwykonania, szybka i przy tym niezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym
Krakowskie smaki Ani250g drobnego cukru do wypieków, dodaję 2-3 laski wanilii. Tak powstały cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny, a dzięki temu, jest też bardziej wydajny. Zazwyczaj przygotowuję od razu duży słoik cukru, w którym mieści się około 750g drobnego cukru oraz 6-9 lasek wanilii. Domowy cukier waniliowy Składniki: 250g drobnego cukru do wypieków 2-3 laski wanilii Wykonanie(...)rozcierając posklejane ziarenka wanilii razem z cukrem, można wymieszać blenderem - pozostałe po wyskrobaniu ziarenek laski przeciąć na kilka mniejszych kawałków, dorzucić do cukru - przygotowaną mieszankę przesypać do czystego, szczelnego słoika, zamknąć, odstawić do szafki kuchennej - cukier waniliowy jest niemal od razu gotowy do użycia, choć warto dać mu 1-2 dni, aby aromat był bardziej wyczuwalny - im dłużej cukier
Smakołyki Berenikikażdy litrowy słoik 4 łyżki cukru woda do zapełnienia słoika czereśnie ...ile się nazbiera pasteryzować 20 min od zagotowania
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSkładniki: na 3 słoiki ogórki gruntowe główka czosnku koper korzeń chrzanu Zalewa 1l wrzącej wody na 1 łyżkę soli Do każdego słoika daje 3-4 ziarnka czosnku, 1 koszyczek z kopru, kilka mniejszych kawałków chrzanu. Zalewam wrzątkiem. I gotowe
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieDzisiejszy pomysł na keczup pojawił się dlatego że nie miałam co zrobić z pomidorami. Nie chciałam żeby się zmarnowały więc postanowiłam że zamknę je w słoiku . Już dziś również go spróbowałam jako sos do smarowania ciasta na pizzę. Polecam również do innych potraw. Jest szybki i łatwy. Keczup: 1kg pomidorów 200g cebuli szczypta cynamonu 2 szczypty pieprzu(...)przykryciem na wolnym ogniu około 1h. Po tym czasie wyciagnąć z sosu : 2goździki 2 liście laurowe 2ziela angielskie i ponownie zmiksować sos przez pół minuty. Zlać do sparzonych słoików i odwrócić do góry dnem . Przepis na ciasto na pizzę znajdziesz w linku poniżej: http://kuchcikowoasi.blogspot.com/2013/06/pizza.html
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis "podkradłam" od mojego brata. Kapusta jest naprawdę smaczna - a ja mogę ją podjadać bezpośrednio ze słoika. Dobrze, aby długo niestała, ponieważ stanie się kwaśna. Chyba, że ktoś taką lubi... 2,5 kg białej kapusty 1 szklanka oliwy 1/2 szklanki octu 150g cukru 1 garść soli Opcjonalnie: 2-3 marchewki(...)Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików, zamknąć i odstawić (w chłodnie miejsce) na 12 godzin
Di gotuje