Firma istnieje od 1991 roku i położona jest w malowniczej miejscowości Wąsosz Dolny i wytwarza tylko z produktów ekologicznych, sprawdzonych, a woda pochodzi ze zródeł Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia(...)kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce, pasja dzielenia się miłością i produktem autentycznym. Zamknięta jest chęć walki o autentyczność i miłość do jednego z najczystszych regionów Polski. Zamknięto w nim czule wszystko
Z Kuchni Do Kuchnizalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej miski ( lub w słoiku) układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety(...)znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwa dni. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny i podajemy
Miód i pieprzsiebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną gazę z serem kładę na durszlak nakrywam talerzykiem i na talerzyku ustawiam słoik 1 litrowy napełniony wodą aby docisnąć twaróg . Do obciążenia możemy użyć czegoś innego mnie jest najwygodniej słoikiem z wodą . Tak obciążony twaróg pozostawiam na kilka godzin ( około 6 godzin , można
Uwaga Babcia GotujeLink do strony z większą ilością informacji: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-a-do-d/borowka-czernica.html Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) około 10 większych listków bazylii 100 g jagód 1/2 cytryny dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój na poprawę nastroju https://www.youtube.com/watch?v=yKYk4vms8jI Przygotowanie: Umyte jagody rozdrabniam widelcem i daję do dzbanka lub słoika. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką
Uwaga Babcia Gotujegotowy do picia. Najlepiej pić go na czczo przed śniadaniem. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) kilka gałązek mięty 1/2 cytryny 1 ogórek sałatkowy (średniej wielkości) dzbanek lub słoik Napój najlepiej przygotować wieczorem aby na rano był gotowy. Link do filmu z przygotowania: Napój oczyszczający z ogórkiem https://www.youtube.com/watch?v=930HfJACvls Przygotowanie: Dokładnie wyszorowany ogórek kroję razem ze skórką(...)cienkie plasterki, pokrojony ogórek daję do dzbanka lub słoika. Wypłukane listki mięty drobno kroję i dodaję do dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dzbanka. Składniki w dzbanku zalewam wodą, dzbanek odstawiam na kilkanaście godzin, najlepiej zrobić napój wieczorem, to na rano będzie gotowy. Jeżeli odtruwamy organizm to napój najlepiej pić rano przed śniadaniem. Składniki możemy zalać
Uwaga Babcia Gotujeokoło 40 minut – jeżeli wydaje nam się że jest rzadki to po wystygnięciu na pewno zrobi się gęsty:). Gotowy dżem przekładam do małych słoiczków, wcześniej wyparzonych i osuszonych . Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około(...)słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem paprykowy jest gotowy, możemy wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujekolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Po 3 tygodniach odcedzić wszelkie kawałki przypraw(...)ponownie przelać do słoika. Sos można przechowywać w lodówce przez okres ok. 8 miesięcy. Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc Jestemjest najwyższy czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Barszcz na naturalnym zakwasie to jest coś Buraki dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoika lub glinianego garnka. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać, wrzucić do buraków. Zalać buraki letnią przegotowaną wodą. Na górę położyć kromkę razoego chleba, wsypać łyżeczkę soli na każdy dolany litr(...)wody, wymieszać. Przykryć słoik gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni. Następnie usunąć chlebek i zdjąć powstałą pianę. Dokładnie przecedzić zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Uzyskamy czysty klarowny zakwas. Wlać zakwas do butelek i szczelnie zamknąć. Teraz już wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas można przechowywać kilka miesięcy. Taki zakwas dodajemy do ugotowanego barszczu, już
Kuchnia Pokoleńjuż prawie za sobą (też się sama sobie dziwię, zazwyczaj wszystko robię na ostatnią chwilę!) to dam Wam parę wskazówek w kwestii gadżetów do pakowania! Część rzeczy spakowałam w słoiki, a te znalazłam w sklepie DUKA (do słoika dołączona jest zawieszka i kreda). Jeśli szukacie niebanalnego papieru do pakowania prezentów to zerknijcie na te, które w ofercie ma Kukbuk . Natomiast
Fill The Bowlśledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka
Czerwień i błękitjajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego - 50 g roztopionego masła - 250 ml letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - ok połowy słoika masła orzechowego ( u mnie to z Lidla gładkie ) - pół słoika powideł śliwkowych ,nie mam swoich więc użyłam tych z Herbapolu bo nie ma w nich glutaminianu sodu :) Sposób wykonania : Mąkę
Wypieki Renewlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy pod przykryciem,aż skórka zrobi się przeźroczysta,pod koniec zdjąć pokrywkę by woda wyparowała.Tak przygotowaną skórkę należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,można trzymać w lodówce.Jednak nadmiar skórki z powodzeniem możemy pasteryzować ,dłużej postoi. Skórkę możemy zbierać przez parę dni,przechowując ją w lodówce.Gdy uzbieramy większą ilość wtedy można zacząć(...)przerabiać.Serdecznie polecam bo to taki smaczny dodatek,sama wchodzę do lodówki i wyjadam ją ze słoika
Niespełnione zdolności kulinarnebędzie gotowa. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, wysuszyć. Za pomocą obieraczki obrać skórkę z pomarańczy. Zrobić to tak, żeby nie było białej gorzkiej białej warstwy. Skórki pomarańczowe wrzucić do dużego słoika i zalać wódką. Słoik zamknąć i zostawić na tydzień. Następnie rozmieszać cukier w letniej wodzie. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, ostudzić. Zimną słodką wodę wlać do wódki, wymieszać
Kuchnia Pokoleńlaski wanilii Wykonanie: Laski wanilii wydrążamy z nasionek, dodajemy je do cukru, dobrze mieszamy lub blendujemy. pozostałe waniliowe pałeczki wtykamy do cukru. Odstawiamy, żeby cukier przechodził aromatem.Przechowujemy w zakręconym słoiku. PS: Ja swój słoik otrzymałam od Friends of Glass - I love Glass
Z Majeczką w kuchnilepszego niż rozpoczęcie najtrudniejszego dnia w tygodniu od sałatki owocowej, doda energii na kolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można ją wyjadać prosto ze słoika. Do sałatki dodałam owoc kaki, znany też pod nazwą persymona, hurma, szaron czy chińska śliwka. Bogaty w błonnik, witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal. Sałatka z egzotycznych(...)owsianych Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry. Z ananasa usuwamy twardą część, z pomarańczy białą błonkę i kroimy razem z bananem i kaki w kostkę. Owoce układamy warstwowo w słoiku, posypujemy orzechami i płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchnia