Ogórki kanapkowe z kurkumą

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Inspiracja: klik Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 3/4 szklanki soli 2,5 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 czubata łyżka kurkumy mielonej ziele angielskie  liście laurowe  gorczyca Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zale... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Atlas Smaków

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.