Domowy dżem porzeczkowo-truskawkowy

Domowy dżem porzeczkowo-truskawkowy

Domowy dżem porzeczkowo-truskawkowy

Przepis na : śniadanie

Co zrobić z wytłoczynami owocowymi zostającymi np. po wyciśnięciu soków? Mnie zawsze żal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję inne świeże owoce i przygotowuję dżem. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję. Składniki : wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek pół kilograma truskawek 2 duże garści malin ok. pół kilograma cukru Owoce wrzucić do garnka i zagotować p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Badylarka

gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

czarna porzeczka, porzeczki, słoik, konfitura, truskawka, cebula, śniadania, truskawki, maliny, likier, sok, śniadanie, wegańskie, kanapki, przetwory, kanapka, czerwona porzeczka

Inne przepisy z Weekendy w domu i ogrodzie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.