Nigdy nie robiłam przetworów. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku nadrobię braki i przygotuję cały ogrom zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur-ex Przygotowanie: Truskawki przebrać, umyć i odszypułkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do g... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...