Przepis na : deser
Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc nie mogłam sobie odmówić tych pysznych, pachnących owoców. Dziś postanowiłam przyrządzić z nich crumble. Dodatek pieprzu i kardamonu podkręcił smak. Potrzebujemy (na 2 porcje): - około 8 sporych truskawek - 2-3 łyżeczki cukru - łyżeczkę kardamonu - sporą szczyptę czarnego pieprzu *na kruszonkę : - 4 łyżki mąki - 1 łyżka gorzkiego kakao - 4 łyżeczki cukru - 1,5 łyżki twardego masła *opcjonalnie: - migdały w słupkach lub potłuczone orzechy laskowe Przygotowanie: &nb... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...