Marynowane ogórki z musztardą

Marynowane ogórki z musztardą

Marynowane ogórki z musztardą

Przepis na marynowane ogórki z musztardą mama dostała od swojej znajomej. Składniki: 5 kg ogórków 9 szklanek wody 2 szklanki octu szklanka cukru 2 łyżki miodu 10 łyżeczek musztardy 6 łyżeczek soli 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego gorczyca 10 liści laurowych (mama daje świeże z drzewka laurowego) Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy je dość ściśle do słoików. Wodę, ocet, cukier, miód, musztardę, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe zagotowujemy, odcedzamy i ogórki zalewamy ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Lili w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.