Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 litr wody 250 ml octu 10% 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli gorczyca, czosnek, ziele angielskie Sposób wykonania: Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręca... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Qchnia po prostu

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.