słoik - 12348 przepisów (strona:212/824)

Sałatka z miętowym sosem 168

blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę zamykamy (zakręcając słoik) i wkładamy do lodówki. Zabieramy na piknik. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Cukinia w słodkiej zalewie 138

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku(...)przelać do cukinii. Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki. Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Pasteryzować około 15 minut

Di gotuje
Dżem truskawkowy z nutą anyżu 73

Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu  włożyć truskawki i anyż.  Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej, aż resztę soku się zredukuje i powstanie  dżem. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików

W królestwie smaków Beaty
Dżem truskawkowy 105

zimę Składniki: • 3 kg truskawek • 1.5 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Truskawki zasypać cukrem. Zostawić na noc i na drugi dzień  zagotować. Zlać gorący sok do wyparzonych słoików. Owoce smażyć na małym ogniu, aż zrobi się dżem. Przełożyć do słoików

W królestwie smaków Beaty
Ogórki małosolne z koperkiem 711

ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam(...)ogórkach małosolnych stosujemy prostą zasadę 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki Czosnek obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę. Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki. Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce. Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe

Moja smaczna kuchnia
Sałatka meksykańska z kabanosem 203

kabanosami, mini kolbami kukurydzy i marynowaną cebulką. Jest prosta do przyrządzenia, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka pikantnego ketchupu Słodka

Bajeczna Kuchnia
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 127

momentu zagotowania się wody, gorącą wodę wylewamy, a ugtowane jajka zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek). * ZAKWAS ŻYTNI można kupić gotowy lub zrobić własny. Do kamiennego garnka lub słoika wsypujemy 100 g mąki żytniej ( najlepiej typ 2000), dolewamy 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz 2 liście laurowe(...)Ponownie mieszamy,  przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek przecedzamy, przelewamy do słoika lub butelki i trzymamy w lodówce. WYKONANIE Rozgrzewamy małą (najlepiej żeliwną) patelnię i kładziemy na niej obraną z łupin cebulę i nieobrany czosnek. Opiekamy warzywa na minimalnym gazie do miękkości

cool and minty
KARMELIZOWANE JABŁKA 288

planujemy zawekować jabłka na zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI 2 kg jabłek  1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)jeśli chcemy, aby jabłka pozostały w kawałkach. Lub dłużej, jeśli chcemy, aby jabłka się rozpady i utworzyły gęsty mus. Odstawiamy z ognia, wykorzystujemy od razu lub przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Nalewka jagodowa 269

czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Łączymy syrop cukrowy z sokiem jagodowym, który się wydzielił podczas gotowania jagód. Czekamy aż wszystko wystygnie i przelewamy całość do dużego słoika. Zalewamy wódką, zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy. Najpierw można przecedzić przez sitko żeby pozbyć się owoców. Dodatkowo na sitku można owoce(...)tego celu filtrów do kawy. Może kiedyś zaopatrzymy się w fachowy worek filtracyjny. Może kiedyś... :) Póki co mamy filtry do kawy i też jest dobrze. Taki filtr mocujemy na słoiku przy pomocy gumki i dla lepszego filtrowania wykładamy jeszcze jednym listkiem papierowego ręcznika (mogą być i dwa listki). Filtrowanie słodkich nalewek, zawierających dużo cukru lub miodu, to koszmar, może trwać

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 659

przetworów niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać letnią(...)wodą, tak aby całkiem zakrywała ogórki. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. Słoik z ogórkami zakręcić i odstawić na kilka dni. W zależności od wielkości powinny być dobre już na 3-4 dzień

Smakołyki Asi
Koktajl z banana i mango 95

koktajli z uchwytem  możecie zakupić na garneczki .pl  Są wysokiej jakości i na pewno będziecie zadowoleni :) Pojemność: 400 ml Wysokość z rurką: 24,0 cm Wysokość słoika: 13,5 cm Średnica górna: 7,0 cm Średnica dolna: 6,5 cm   Kolor: przezroczysty Kolor i wzór nakrętki : biało-zielona krata Kolor i wzór rurki: biało-zielone pasy Napis(...)Cold Drink   Waga jednego słoika

Różowa kuchnia
Nalewka z cukierków miętowych 426

Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia)   Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Nalewka "Truskawki w śmietanie" 264

cukru 375 ml spirytusu 95% Sprawa jest bardzo prosta. Wszystko razem łączymy ze sobą w słoju i odstawiamy na 6 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Nie musimy dokładnie filtrować, tam są raczej same dość duże elementy, gaza powinna wszystko zatrzymać. Owoce wyrzucamy, a resztę ponownie przelewamy do słoika i czekamy

Marder&Marder Manufacture
Kompot z moreli 152

goździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Morele umyć, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotować zalewę. Do każdego słoika włożyć po kawałku cynamonu, po 3 goździki i zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Panna Cotta paleo 168

innych sposobów, np. do dziecięcych naleśników, chlebków naan, deserów smoothie ). Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie bo w tajemniczy sposób błyskawicznie znika. Moje dzieci potrafią wyjeść łyżeczką cały słoik w czasie krótszym, niż powiedzenie dwa razy PANNA COTTA Składniki na Panna Cotta: (ilość na 4 ramekiny) żelatyna (dla vege agar agar) 400 ml mleka (robiłem i w wersji(...)ognia, dodajemy kilka łyżek gorącego mleka do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy, kolejno przelewamy ze szklanki do garnka z mlekiem i znowu mieszamy. Do ramekinów albo do słoika (jak na zdjęciu) nalewamy przygotowane mleko. Czekamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej, przykrywamy folią i odkładamy na min 5h lub na całą noc do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: W garnku doprowadzamy

PaleoLife