słoik - 12348 przepisów (strona:212/824)

Nalewka z cukierków miętowych 434

Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia)   Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Nalewka "Truskawki w śmietanie" 267

cukru 375 ml spirytusu 95% Sprawa jest bardzo prosta. Wszystko razem łączymy ze sobą w słoju i odstawiamy na 6 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Nie musimy dokładnie filtrować, tam są raczej same dość duże elementy, gaza powinna wszystko zatrzymać. Owoce wyrzucamy, a resztę ponownie przelewamy do słoika i czekamy

Marder&Marder Manufacture
Kompot z moreli 155

goździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Morele umyć, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotować zalewę. Do każdego słoika włożyć po kawałku cynamonu, po 3 goździki i zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Panna Cotta paleo 175

innych sposobów, np. do dziecięcych naleśników, chlebków naan, deserów smoothie ). Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie bo w tajemniczy sposób błyskawicznie znika. Moje dzieci potrafią wyjeść łyżeczką cały słoik w czasie krótszym, niż powiedzenie dwa razy PANNA COTTA Składniki na Panna Cotta: (ilość na 4 ramekiny) żelatyna (dla vege agar agar) 400 ml mleka (robiłem i w wersji(...)ognia, dodajemy kilka łyżek gorącego mleka do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy, kolejno przelewamy ze szklanki do garnka z mlekiem i znowu mieszamy. Do ramekinów albo do słoika (jak na zdjęciu) nalewamy przygotowane mleko. Czekamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej, przykrywamy folią i odkładamy na min 5h lub na całą noc do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: W garnku doprowadzamy

PaleoLife
Kompot truskawkowy z agrestem, czyli lato w słoiku 131

słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców.  1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Udana sałatka z selera naciowego 123

gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego  - łyżka przyprawy

I tu będę miała takie te
PRZYPRAWA DO OGÓRKÓW KISZONYCH 117

ususzonych lisci  dębu 0.25 g.suszonych płatków czosnku 1 op.białej gorczycy ************************************************ Koper drobno posiekać wraz z liśćmi dębu.Ususzyć ( ja suszyłam tydzień czasu ).Wymieszać z przyprawami.Wsypac do słoika ,zakręcić.Używać do kiszenia ogórków dając 1 łyżkę przyprawy na 1 litr słoika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos truskawkowy 103

Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko.   Składniki na słoik o pojemności 250-300 ml: 0,5 kg truskawek (waga bez szypułek) sok z połowy cytryny 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżeczki syropu waniliowego  Truskawki umyć i pokroić(...)minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Truskawki muszą puścić sok, który powinien lekko zgęstnieć.  Przygotowany sos wraz z kawałkami truskawek przelać do słoika i przechowywać w lodówce

Ugotować
Piwo imbirowe. 138

świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić w lodówce. Po 4 dniach przelać przez sitko do drugiego naczynia. Mieszać z gazowaną wodą z lodem

zadanie-gotowanie
Sos BBQ idealny do grilla, idealny na lato 112

smak, albo się go kocha albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki(...)minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy

Apetyczna babeczka
Szybkie "powidła" rabarbarowo truskawkowe 140

swoimi upodobaniami. Są świetnym dodatkiem do śniadaniowej bułki, będą pyszne z owsianką czy jogurtem. Z tej ilości owoców wyjdzie nam ok 350 ml powideł. Nie pasteryzowałam ich, po ostudzeniu słoik wstawiłam do lodówki i zjadaliśmy owoce na bieżąco. Pycha! składniki 600 g rabarbaru (po obcięciu końcówek) 800 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki ksylitolu, lub do smaku przygotowanie(...)Piec ok 1,5 h. Od czasu do czasu można przemieszać. Po tym czasie owoce się rozpadną a całość lekko zgęstnieje. Gorące powidła przełożyć do słoika. Smacznego

Stare Gary
Pomidorki kaktajlowe w winie do słoików 100

gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: ½ litra octu ½ litra białego wina wytrawnego 1 łyżka soli 2 łyżki cukru pieprz czarny ziele angielskie Wykonanie: Pomidorki umyć i włożyć do wyparzonych słoików razem z pokrojoną cebulą w piórka. Dodać gorczycę, listki laurowe, po gałązce rozmarynu. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać pomidorki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Nocna (słoikowa) owsianka z truskawkami i rabarbarem 144

moich ulubionych śniadań, jednak rano nie mam za bardzo czasu na jej gotowanie, stąd już jakiś czas temu zaczęłam kombinować z jej wersjami słoikowymi. Wszystko wrzucam wieczorem do słoika,wstawiam do lodówki na noc, a rano tylko wymieszam i mam gotowe, pożywne śniadanie, które da mi zastrzyk energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy(...)miodem. Na to posyp kolejnymi 2 łyżkami płatków owsianych i przykryj kolejną warstwą jogurtu naturalnego (1,5-2 łyżki). Całość zalej 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami mleka. Zakręć słoik i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko całość wymieszać i zjadać. Gdyby owsianka była zbyt gęsta możecie ją dodatkowo rozrzedzić mlekiem lub wodą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę 160

pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki:  2 ½  kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać(...)pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
100% truskawkowy dżem 114

zrobiłam z nich miazgi, jak to bywa w przypadku tradycyjnie przygotowywanych dżemów, analogicznie pozbywając się wody wydobywa się słodki smak. Aniu, uprzejmie melduję, że zadanie wykonane. Składniki na 2 słoiki 180 ml : 1 kg truskawek 2 laski wanilii Przygotowanie: Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Każdy owoc podziel na 2-4 części w zależności od wielkości owoców. Ułóż równomiernie(...)piecz owoce przez 1 godzinę, a co 20 mienut delikatnie przemieszaj. podpieczone owoce przełóż na dużą patelnię i podsmaż przez 3 minuty dodając ziarenka wanilii. Przełóż dżem do słoików i standardowo pasteryzuj (wstaw do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut) Smacznego! Ps. Oczywiście możesz dodać cukru, jeżeli już to na tą ilość maksymalnie 50 g i to dopiero

greenscarf