łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju. 3.Dodać czosnek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ucieszyć więcej osób. Przecież okazji nie brakuje, a wszyscy mamy ręce i nie musimy wszystkiego kupować w sklepie. Co można podarować? Zaczynamy od różnego rodzaju herbatników, czekolad, ciastek w słoikach i puszkach. Przetwory, przyprawy i konfitury to klasyka. Dobrym pomysłem są też przekąski na podwieczorek czy aperitivo np. słone wersje ciasteczek, paszteciki czy hummus. Po kolacji można wręczyć gościom śniadanie(...)następny dzień, żeby nas miło wspominali. Chorym można zrobić zupę. Dzieciom – słoiki. Jest tylko jeden warunek: nasz prezent powinien być ładnie zapakowany. Wtedy wrażenie jest murowane. Dlatego oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki, którymi możemy ozdobić nasz wyrób. Mocną stroną książki jest multikulturowość przepisów, ponieważ autorka dobrze zna swoją rodzimą kuchnię Belgijską, kuchnię
Ugotowane pozamiatanemiliona pomysłów, bo każdy może przygotować własną mieszankę z dodatkami, które lubi najbardziej. Dorzucacie do płatków owsianych to co lubicie: orzechy, nasiona, suszone owoce i zamykacie w dużym słoiku, który będzie się do was "uśmiechał" o poranku. A po takim śniadaniu, nie pozostaje mi nic, tylko życzyć Wam MIŁEGO DNIA! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika
Smakowity Blog Kulinarnyoctu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Do odmierzania
Monia miesza i gotujeobiadu. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: pół kg małych marchewek 5szklanek wody 1 szklanka octu 4 łyzki cukru 1 łyżeczka soli do każdego słoika pól litra: 1 liśc laurowy 3 ziela ang 8 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy 3-4 goździki Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę, do której dodajemy sol,cukier i przyprawy. Małe marcheweczki gotujemy(...)niej ok 15 minut. Po tym czasie marchewki wyjmujemy, przekładamy do słoików, zalewę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy marchewki, zakręcamy
Z Majeczką w kuchnizawsze i w ogóle się nie zmienił. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3 większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia i tymianek opcjonalnie : 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki(...)też w kostkę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej kostkę rosołową. Gdy się rozpuści dodajemy cały duży słoik fasolki po bretońsku. Dodajemy warzywa i gotujemy około godziny. W między czasie doprawiamy zupę i dodajemy koncentrat. Smacznego
Wołowina od rekinaczas dżemów. Zapraszam na pyszny dżem z czarnej porzeczki. 2 kg czarnej porzeczki 25 dag cukru Porzeczki smażyć przez 30 minut, dodać cukier smażyć przez kolejnych 30 minut. Słoiki wyparzyć przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 20 minut. Do gorących słoików wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury
Humanistka w kuchniłoiki z przetworami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy w słoiku wlejemy odrobinę spirytusu, a następnie go podpalimy. Dokręcamy wieczko ( najlepiej nowe, nie używane wcześniej ) dopóki płomień nie zgaśnie. W ten sposób usuniemy powietrze z wnętrza słoika. J est to stary sprawdzony sposó b . Polecam
Przepisy i porady kulinarneszklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki soli - 3 łyżeczki przyprawy curry Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki oraz po 2 plasterki cebuli, listek selera i kilka ziarenek gorczycy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut
Zainspirowana w kuchnijego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: wiśnie Wypestkowane wiśnie przepuścić przez sokowirówkę. Słoiki umyć, wyparzyć wrzątkiem. Sok przelać do słoików, zakręcić. Pasteryzować. W takim soku naturalnie wytrąci się osad, który będzie się utrzymywał na wierzchu. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewypierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego(...)garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie kapustę przebić trzonkiem żeby wyszły z niej gazy. Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce. Przepis z Co mi w duszy
Ala piecze i gotujePamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na moją magiczną mieszankę. Nim odjadę w siną dal, nad morze polskie, do Gdyni, na See Bloggers, przedstawiam Państwu... Oto MUSLI BARDZO WIELOSKŁADNIKOWE!!!! Musli czyli Płatki śniadaniowe bardzo wieloskładnikowe 150 g płatków owsianych(...)nasion chia 20 g wiórków kokosowych 10 g płatków kokosowych 15 g płatków migdałowych 50 g suszonej żurawiny łyżeczka słodzonego kakao lub rozpuszczalnej czekolady Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Mieszamy. Używamy ile chcemy. Moją ulubiona wersja jest owsianka nocna. Porcję mieszanki zalewam mlekiem i odstawiam na min. 2 godziny. Dodaje banana lub gruszkę i zjadam ze smakiem
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam już, gdzie ręce włożyć, a teściowa jeszcze dołożyła mi od siebie kilka kilogramów. 5 godzin spędziłam tylko na obieraniu końcówek z fasolki :-) Dużo zamroziłam i zagotowałam w słoikach. Jednak fajnie mieć też coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę(...)spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej 2 kg ogórków 0,5 kg cebuli białej 0,5 kg marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu
Poezja Smaków - blog kulinarnyŻELFIX ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PRZEŁOŻYĆ WIŚNIE DO GARNKA I GOTOWAĆ 10 MIN.NASTĘPNIE DODAĆ WIÓRKI,CUKIER,,SOK Z CYTRYNY ŻELFIX.DOKŁADNIE WYMIESZAĆ I GOTOWAĆ JESZCZE 1-2 MIN.PRZEŁOŻYĆ GORĄCY DŻEM DO SŁOIKÓW.ZAKRĘCIĆ I ODWRÓCIĆ DNEM DO GÓRY.PO 20 MIN.Z POWROTEM ODWRÓCIĆ SŁOIKI I WYNIEŚĆ DO PIWNICY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki