słoik - 12348 przepisów (strona:187/824)

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 117

angielskiego. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do dużego słoika wkładamy pionowo śledzie i zalewamy gorącą zalewą. Słoik zamykamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na minimum

Kuchnia MagdaLeny
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek 171

był cieplejszy, a ponieważ jest dość gęsty to mu to rozcieńczanie nie przeszkadza. Na potrzeby zdjęcia mama zrobiła sok w butelkach ale zwykle robi go po prostu w litrowych słoikach – łatwiej go tak pasteryzować. Ten sok to u nas element żelaznego kanonu przetworów na zimę. 5.0 from 1 reviews Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek   Drukuj Prep(...)zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać. Sok przelewać do butelek albo słoików i pasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach. 3.5.3208 The post Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek appeared first on Cooking

Cooking for Emily
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 167

przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.  Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.  * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.  Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi. Biscotti bez cukru(...)sposób na zapakowanie takich małych ciasteczek, to włożenie ich do papierowych lub celofanowych (przezroczystych) torebek. Pięknie prezentować się będą także w pudełkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w ładnym słoiku, szczególnie gdy chcecie podarować ich większą ilość jednej osobie.  *** A Wy jakie ciasteczka upiekliście na święta w tym roku

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 568

znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą:  -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody (ok. 30-40 stopni C) Pierwszego dnia do wyparzonego słoika dodać 50g mąki i 50ml ciepłej wody i wymieszać. Zakwas przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać kolejną porcję: 50g mąki i 50 ml ciepłej wody(...)szklanki pestek dyni -0,5l letniej wody -5 łyżeczek soli -4 łyżki zakwasu Suche produkty wymieszać, dodać zakwas i wodę, wyrobić drewnianą łyżką. Odłożyć 4 łyżki do słoika (zakwas można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Ciasto rozłożyć na dwie foremki keksowe, przykryć ścierką i odstawić na 8-10h. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę

Receptura smaku
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 143

ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym”, tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet, czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry(...)ziarenka ziela (rozgniecione). Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił

ladykitchen
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 172

ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.  Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie.  Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika. Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni.  Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą

wegujemy
Syrop na przeziębienie z pędów sosny 136

Jeśli nie masz nigdzie pod ręką sosny może być też jodła pospolita albo świerk, syrop będzie miał podobne działanie.   Potrzebujemy: pędy sosny, tyle żeby zmieściło się do litrowego słoika pół kilo cukru 200 wódki lub woda   Przygotowanie: Pędy zbieramy na wiosnę, gdy są jeszcze miękkie i łamiemy na kawałki. Nie trzeba ich myć, ale lepiej ich nie zbierać(...)czasie deszczu, kiedy są mokre. Układamy na przemian warstwy pędów i cukru w słoiku. Dociskamy tłuczkiem, żeby puściły sok. Odstawiamy na słoneczny parapet. Następnego dnia dodajemy trochę wody lub lepiej wódki, żeby pędy, które puściły sok, były całkowicie zanurzone. Czekamy minimum miesiąc, albo do pierwszego przeziębienia w grudniu i odsączamy syrop. To jeden z najpiękniejszych leśnych zapachów, jakie istnieją. Pędy

Ugotowane pozamiatane
MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 181

Wyszły naprawdę smaczne.Smak lekko słodko kwaśny ,takie jak nieraz kupuję gotowe śledzie w słoiku.O to kolejny ,fajny przepis na śledzie. 1 kg.filetów śledziowych  20 fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej  15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi  2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 191

domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zakwas z buraków 351

obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie 5 dni zakwas(...)przecedzić, wlać do słoików o przechowywać w lodówce. Taki zakwas może stać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy zakwas przed odcedzeniem i przelaniem do butelek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 143

Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna

Kuchnia Pokoleń
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 344

winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu(...)kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich

DefinicjaSmaku
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 140

uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych(...)przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Sałatka warstwowa ze śledziem + film 997

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.   składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych(...)buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy

Smakowite Dania
Miekkie nadziewane pierniczki 328

NADZIENIE:  1 czubata łyżka kakao  2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się płynny.  Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę(...)Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia do 8 min.  Gotowe pierniki, dla przedłużenia ich świeżości dobrze jest trzymać w zamkniętym słoiku, puszcze czy plastikowym pudełku w chłodnym miejscu. Polukrowane nie dłużej niż tydzień, nie ozdobione nawet do dwóch tygodni. Najlepiej codziennie sprawdzać stan naczynia, w którym przechowujemy ciastka. Raczej

Kuchnia od dwojga