angielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian z przyprawami. Zalać osoloną wodą i dołożyć skórkę chleba, jeśli używacie. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą, żeby(...)szybciej zakwas będzie gotowy. Jeśli w międzyczasie wytworzy się piana, wystarczy ją zebrać i zamieszać całość. Gdy zakwas jest gotowy należy go przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu
Pociąg Do KuchniSezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki
Smaki Ewywlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Całość popieprzyć, wsypać odrobinę cukru i jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić farsz. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku naprzemiennie układać farsz cebulowo-rodzynkowy i śledzie. Należy pamiętać o tym, aby na spodzie i samym wierzchu była warstwa cebulowa. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej
Ugotowaćsłodkich naleśników najbardziej lubię te z twarożkiem i jabłkami. Pozostało mi jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników. Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty. Naleśniki z jabłkowymi pomponami 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli(...)łyżka otrębów pszennych ok 250 g mąki pszennej 1/2 kg twarożku wiejskiego kilka łyżek jogurtu lub śmietanki 1 słoik startych jablek z cukrem listki mięty do dekoracji cynamon Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę
Gotuj Sam!Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka(...)podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić. Gdy zgęstnieje włóż do słoików i pasteryzuj 20 minut
Gotuj Sam!Lima 1 litr gorącej wody 1 łyżka soli (z lekkim czubem) koper wraz z baldachami (4 szt) 6 zabków czosnki chrzan (korzeń i liście) Pomidory ułóż w słoikach, dodaj obrane ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej pomidory gorącą solanką sporządzoną z gorącej wody i soli. Zakręć słoiki. Po 4-6 dniach burzliwej fermentacji możesz je zjeść
Gotuj Sam!dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu . Składniki 1 kg karkówki bez kości 2 marchewki 10 średnich ziemniaków 1 słoik powideł śliwkowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki oleju kokosowego(...)musztardy Wykonanie 😏 Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry , dodajemy do mięsa , czosnek przeciśnięty przez praskę , słoik powideł śliwkowych , musztardę ,oraz wszystkie wymienione wcześniej przyprawy dodajemy , mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą
Mój Smakcremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie
codojedzeniawyjście do sklepu po zakupy. W takim momencie doskonale sprawdzają się półprodukty, z których przyznam, że rzadko korzystam i... przegląd lodówki. Moja rodzina uwielbia produkty Dagomy, więc leczo ze słoika było "pewniakiem" do przyrządzenia pysznego dania. Aha, i dodam, że powstała potrawa to zasługa mojego kochanego męża! 1 słoik leczo paprykowego z pieczarkami (680g; polecam z Dagomy ) (*) Dodatkowo u mnie
Di gotujeoleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia(...)ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian, następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do podania. Śledzie z suszonymi pomidorami
Uwaga Babcia GotujeUsunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. 5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować
Kuchnia Paulettescenie egzotyczne owoce, makarony, tofu i herbaty. Są papierosy z przemytu. Jest sklep afrykański z jedzeniem i kosmetykami. Można kupić różne nietypowe rzeczy – np. ja wyszłam z kilkoma słoikami borówek i jagód ze Szwecji. Jak to ze Szwecji? No więc sprzedający je pan pojechał na saksy do Skandynawii, żeby zbierać tam jagody i oddawać je do skupu(...)uzbierał przez ten pierwszy miesiąc musiał zawekować i przywieźć ze sobą do Polski. Wzruszyła mnie jego historia, więc teraz będę jeść te borówki do wszystkiego, bo mam 3 duże słoiki. Jest oczywiście też kilka barów z autentycznym wietnamskim jedzeniem np. z wietnamskimi kanapkami z pasztetem (przepis tu) i z kawą z mlekiem skondensowanym, które uwielbiam. Bazar zwiedzałam z ekipą
Ugotowane pozamiataneskórką), dodać do garnka. Przyprawić solą i miodem. Udusić do miękkości. Na końcu przyprawić octem winnym oraz ewentualnie doprawić solą i cukrem według smaku. Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików (powinno wyjść 3-4 słoiczki od dżemu.) Zakręcone słoiki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Garnki PREMIUM posiadają specjalną 3-warstwową konstrukcję: na zewnątrz jest to stal nierdzewna 18/0
Codzienna kuchnia niecodziennaWspominałam już, że jestem warszawskim słoikiem? Właśnie dzięki temu powstało danie które swoją barwą mogłoby podbić świat, a pomoc nieśliby smak i aromat. Drużyna idealna! Buraczki, rozmaryn, ricotta i kasza gryczana... Czego chcieć więcej? Są takie dni, kiedy nie mam siły na długie siedzenie w kuchni, a mój organizm domaga się czegoś ciepłego i wartościowego. Wtedy właśnie na ratunek(...)przychodzą słoiki, przywiezione z domu i w pocie czoła wtargane na trzecie piętro, gdzie znajduje się moja siedziba. Tym razem, przekopując zapasy odnalazłam babcine buraczki. Chwila zastanowienia, pomysł, trochę improwizacji i tak oto lądują one w garnku z kaszą gryczaną i dodatkiem ricotty. Kolor i smak zaskakują każdego, kogo częstuję tą potrawą... Gwarantuje, że zaskoczą i ciebie. Składniki
Gawron w rosolejako poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI 300 g gorzkiej czekolady 1 l rumu 150 g cukru 100 ml wody WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym przelać do wysokiego słoika, wlać rum, dobrze wymieszać i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie poruszać słoikiem, tak aby czekolada dobrze się wymieszała z rumem. Wodę z cukrem zagotować i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies life