słoik - 12348 przepisów (strona:180/824)

PASTA POMIDOROWA 113

pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem(...)Krok 3. Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut. Krok 4. Małe wyprażone słoiki napełniamy po brzegi gorącą pastą, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 15-20 minut w 90 stopniach. Tak przygotowana pasta jest świetna do białych serów, wędlin, jaj itd. Smacznego

Moja Książka Kucharska
DOMOWY SOS SLODKO - KWASNY 98

przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu . Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 133

razem, tak około 10 minut, wlewamy ocet i jeszcze 5 minut podgotowujemy. Krok 4. Do papryki i cebuli dodajemy starte buraki - doprowadzamy do wrzenia - gorącą sałatką napełniamy czyste, wyparzone słoiki, mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką, przenosimy w chłodne i ciemne miejsce po ostudzeniu. Jak ktoś chce, to może dla pewności zapasteryzować słoiki. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sałatka z roszponki z serem pleśniowymi i pestkami granatu 270

Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym

Gospodyni Miejska
Leczo do słoików 107

Leczo to bardzo smaczna i sycąca potrawa. Na blogu znajduje się już przepis na leczo, ale dzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam!     Leczo do słoików   Składniki:   1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku

Smak mojej kuchni
domowy zakwas na żurek 188

składniki: 500 ml wody, przegotowanej i przestudzonej ok. 60 g mąki żytniej 2-3 ząbki czosnku wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy. Gdy zakwas się ukisi (będzie lekko kwaśny) możemy go użyć do przygotowania żurku Wielkanocnego

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 160

rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej,  woda,  sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ketchup domowy 153

przykrycia aby odparować nadmiar soku, co jakiś czas mieszając.    Aby zapobiec rozpryskiwaniu się, obwiązujemy garnek gazą. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujący się ketchup wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się zamknęły pasteryzujemy je przez 10-15 min. Aby zmniejszyc ilość cukru i soli możemy użyć pomidorów malinowych. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ketchup z dyni 159

dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 10 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min. UWAGA :) Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Granola..śniadanie bogów ;) 139

wiem jak Wy ale ja uwielbiam granole. Odkryłam ja dość późno bo po przeprowadzce do UK. M i chłopaki zjadają ją na sucho wprost ze słoika, ja lubię z gorącym mlekiem, a moja koleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej(...)często mieszać aby nie przypalić, bo wtedy granola zrobi się gorzka. Jak już granola upraży się wrzucić rodzynki, porzeczki, żurawinę.Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 195

Zakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody z 75 g mąki żytniej razowej- używam słoika lub szklanej miski. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Dzień 2- Mogą pojawić się już bąbelki, zakwas mogł już nieznacznie urosnąć. Zamieszaj go. Dodaj 60 ml wody(...)mieć alkoholowo kwaskowaty zapach. Możesz go przekształcić w zakwas pszenny. W tym celu - zamieszaj go aby uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję  60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) .  Resztę przelej do czystej miski.  Dodaj 60 ml wody

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 166

pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka(...)bulionem (można trochę dodać wody, tak by warzywa były przykryte). Gotować na małym palniku ok.15 minut. Następnie dodać pomidory z puszki (lub tak jak u mnie domową passatę ze słoika) i pokrojoną natkę pietruszki. Garnek zdjąć z palnika, całość dokładnie zblendować. Uzupełnić gorącą wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawić solą, pieprzem i chili (można pominać, ja daję kilka przekręceń młynka). Zagotować

Smaczne Zdrowe
Kiszonka z czerwonej kapusty przepis 233

kiszonej kapusty białej 1 łyżka kminek  1/2 łyżeczki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie całe 8 sztuk sól do smaku 3 łyżeczki woda 300 ml Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną

AZgotuj!
Śniadanie na sobotę #30 111

stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków(...)białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają

Słodkie inspiracje
Dżemowiec 168

być o cieście. O pysznym cieście. Które już upiekłam 3 razy pod rząd. Ciasto, które zrobiło u mnie ostatnio furorę. Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam(...)Składniki: 2 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać

My simple kitchen