Przygotowanie takiej pulpy zajmuje troszkę czasu-ale jesienią lub zimą poczujesz, że masz lato zamknięte w słoikach.Wystarczy,że dodasz cebulkę, czosnek, parmezan masz pyszny, klasyczny sos pomidorowy.Obiad gotowy w 7 minut :) SKŁADNIKI: Pomidory (lima) ilość dowolna-u mnie zazwyczaj po 20-30 kg Sól Pieprz Cukier-opcjonalnie Suszona bazylia-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki(...)garnka ,z grubym dnem, wkładamy pomidory i smażymy. (uważajcie,żeby się nie przypaliły). Kiedy pomidory staną się geste-doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylią. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania się wody
Kopystką po garachbardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Śledzie wymieszać z cebulą i marynatą, przełożyć wraz z marynatą do słoika, jeśli śledzie nie są pokryte marynatą, to dodać więcej oleju. Słoik ze śledziami wstawić na około 2 dni do lodówki. Zobacz również stronę Ryby , może coś jeszcze
Kuchcik gotujesmaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów. Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przepis na domowe masło orzechowe : Składniki: -500 g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych) -szczypta soli Wykonanie: Do pojemnika(...)blendera przesypujemy orzeszki ziemne, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Przepis na domową mąkę owsianą : Składniki: płatki owsiane górskie (ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać mąki. 500 g płatków owsianych = 500 g mąki owsianej) Wykonanie: Do misy blendera przesypujemy płatki owsiane, całość miksujemy
Marta Gotujecukru kryształu 4 jajka 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów krojonych 50 g orzechów mielonych szczypta soli Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 50 g krojonych orzechów 50 g rodzynek 1 mały słoik wiśni z kompotu (konfitury z wiśni) 6 średnich winnych jabłek Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę oraz oba cukry
Smaki Na Talerzuwszystkie składniki połączyły się. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchew. Wymieszać. Warzywa zalać zimną zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 5 litrów surówki. Surówkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepsza jest, jak trochę postoi(...)lodówce i kapusta przejdzie smakiem zalewy. Surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach, przez max. 1 miesiąc. Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki. Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagoździki i kurkumę. 6 W między czasie odcedzam daktyle i żurawinę. 7 Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania. 8 Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami
Book of spellscukier waniliowy, 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym, 250 g margaryny, 6 łyżek cukru pudru, dodatkowo: 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 2 słoiki dżemu porzeczkowego, tabliczka mlecznej czekolady. Wykonanie: Olej, wodę, kakao i szklankę cukru musimy wymieszać, zagotować i ostudzić. Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka i 1/2 szklanki cukru ubijamy. Stopniowo(...)łączymy z margaryną i ucieramy. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na pół (dzielimy na dwa blaty). Pierwszy blat ciasta smarujemy słoikiem dżemu porzeczkowego, nakładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie nakładamy dżem porzeczkowy, bitą śmietanę. Na przygotowane ciasto tarkujemy mleczną czekoladę. Smacznego
paapilotkaaszklanki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki syropu z agawy sok z połowy pomarańczy 1 szklanka zmiksowanych malin ok 14 słomek ptysiowych Brześć Przygotowanie: do dużego słoik wsyp nasiona chia, dodaj mleko, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Słoik zakręć, potrzęś aby dobrze wymieszać i zostaw na noc w lodówce. Słomki przełam na połówki, umieść
Niezły Młynekponownie, wszystko razem, zblendować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego. 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem. Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 słoik marynowanych papryczek jalapeno w plastrach (waga netto, po odsączeniu 340 g); 2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej; 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 3 cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 szklanki startego, czerwonego cheddara (u mnie Kerrygold); 16 -18 kukurydzianych tortilli w wielkości do Taco (u mnie 16); Szczypta soli. Czerwony(...)przykryć je papierowymi ręcznikami, albo w ogóle zrezygnować z podpiekania (jak u mnie). Do przygotowania serowych enchiladas wystarczy 1/2 sosu przygotowanego według powyższego przepisu. Pozostałą część można przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce do około 1 tygodnia lub przelać do woreczka przeznaczonego do zamrażania i zamrozić. Do następnych enchiladas sos będzie jak znalazł! Serowe enchiladas przygotowane według
Gospodyni Miejskażeby nie były zbyt słone. Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Obiad gotowyfiletów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie(...)jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi
Ugotowane pozamiataneminut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków. Słoiczki zamykamy i odwracamy. Po wystygnięciu sprawdzamy czy słoiki są dobrze zamknięte. **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di mandarini iniziate a lavare bene i mandarini. In una casseruola con acqua bollente versate i mandarini. Sbollentateli per circa(...)wrzucamy pokrojone pomarańcze oraz cukier. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Temperatura gotowania nie powinna przekroczyć 100 stopni. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zamykamy i odwracamy. **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di arance iniziate a lavare bene la frutta. A questo punto pelate le arance a vivo, eliminando tutta
La grande e la piccola cuocachleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy z 3 łyżkami wody. Dobrze mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni. Przygotowanie chleba: Mieszamy mąkę, sól, ziarna. Do zaczynu dodajemy niewielką ilość wody i wlewamy całość do suchych składników. Dodajemy wodę i oliwę(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę
Moja Mama GotujePrzepis podajemy poniżej!! Zakwas na żurek Składniki: 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000 500-600 ml wody 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele. Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką. Słoik przykrywam gazą i jeden
Moja Mama Gotuje