cremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie
codojedzeniawyjście do sklepu po zakupy. W takim momencie doskonale sprawdzają się półprodukty, z których przyznam, że rzadko korzystam i... przegląd lodówki. Moja rodzina uwielbia produkty Dagomy, więc leczo ze słoika było "pewniakiem" do przyrządzenia pysznego dania. Aha, i dodam, że powstała potrawa to zasługa mojego kochanego męża! 1 słoik leczo paprykowego z pieczarkami (680g; polecam z Dagomy ) (*) Dodatkowo u mnie
Di gotujeWarto wspomnieć, że to cynamon odgrywa tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu dżem jest niezwykle aromatyczny, więc nie zapomnijcie go dodać. Polecam! Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki) 2 kg jabłek 1/3 szkl wody 200 g cukru (w zależności od słodkości jabłek, można dać więcej) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać(...)cukier i cynamon. Dalej gotować na małym ogniu (ok. 10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Postawić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zalecam również pasteryzację. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieoleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia(...)ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian, następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do podania. Śledzie z suszonymi pomidorami
Uwaga Babcia GotujeUsunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. 5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować
Kuchnia Paulettescenie egzotyczne owoce, makarony, tofu i herbaty. Są papierosy z przemytu. Jest sklep afrykański z jedzeniem i kosmetykami. Można kupić różne nietypowe rzeczy – np. ja wyszłam z kilkoma słoikami borówek i jagód ze Szwecji. Jak to ze Szwecji? No więc sprzedający je pan pojechał na saksy do Skandynawii, żeby zbierać tam jagody i oddawać je do skupu(...)uzbierał przez ten pierwszy miesiąc musiał zawekować i przywieźć ze sobą do Polski. Wzruszyła mnie jego historia, więc teraz będę jeść te borówki do wszystkiego, bo mam 3 duże słoiki. Jest oczywiście też kilka barów z autentycznym wietnamskim jedzeniem np. z wietnamskimi kanapkami z pasztetem (przepis tu) i z kawą z mlekiem skondensowanym, które uwielbiam. Bazar zwiedzałam z ekipą
Ugotowane pozamiataneskórką), dodać do garnka. Przyprawić solą i miodem. Udusić do miękkości. Na końcu przyprawić octem winnym oraz ewentualnie doprawić solą i cukrem według smaku. Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików (powinno wyjść 3-4 słoiczki od dżemu.) Zakręcone słoiki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Garnki PREMIUM posiadają specjalną 3-warstwową konstrukcję: na zewnątrz jest to stal nierdzewna 18/0
Codzienna kuchnia niecodziennaWspominałam już, że jestem warszawskim słoikiem? Właśnie dzięki temu powstało danie które swoją barwą mogłoby podbić świat, a pomoc nieśliby smak i aromat. Drużyna idealna! Buraczki, rozmaryn, ricotta i kasza gryczana... Czego chcieć więcej? Są takie dni, kiedy nie mam siły na długie siedzenie w kuchni, a mój organizm domaga się czegoś ciepłego i wartościowego. Wtedy właśnie na ratunek(...)przychodzą słoiki, przywiezione z domu i w pocie czoła wtargane na trzecie piętro, gdzie znajduje się moja siedziba. Tym razem, przekopując zapasy odnalazłam babcine buraczki. Chwila zastanowienia, pomysł, trochę improwizacji i tak oto lądują one w garnku z kaszą gryczaną i dodatkiem ricotty. Kolor i smak zaskakują każdego, kogo częstuję tą potrawą... Gwarantuje, że zaskoczą i ciebie. Składniki
Gawron w rosolejako poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI 300 g gorzkiej czekolady 1 l rumu 150 g cukru 100 ml wody WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym przelać do wysokiego słoika, wlać rum, dobrze wymieszać i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie poruszać słoikiem, tak aby czekolada dobrze się wymieszała z rumem. Wodę z cukrem zagotować i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifewymoczyć w wodzie lub mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Musztardę wymieszać z cebulą. Płaty śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i cebuli. Płaty zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w słoiku, resztę musztardy z cebulą włożyć do słoika, zalać zalewą octową, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. zastawa
królestwo garówprzypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę
Miksturownikcukru Wykonanie: • Zagotować wodę z solą i cukrem w powiększonej proporcji w zależności od ilości użytych ogórków. • Ogórki umyte ułożyć w słoikach, poprzekładać liśćmi winogron, wiórkami chrzanu, obranymi ząbkami czosnku, koprem wg uznania. • Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki
To co kochamwielkości jabłka • 750 g cukru • 0,5 l spirytusu • 1 szklanka wody Wykonanie: • Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika i zasypać cukrem. • Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem. • Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru
To co kochamdość dużą niespodzianką i trzeba je sobie niestety dawkować. Składniki: • 1 opakowanie żelków Haribo – butelki coli • 1 szklanka białego rumu Baccardi Wykonanie: • Żelki włożyć do słoika i zalać rumem tak, aby były przykryte. • Wstawić do lodówki szczelnie zamknięte na 5 dni. • Codziennie mieszać potrząsając słoikiem i dolewać rumu, kiedy żelki go wypiją
To co kochamcienkie plasterki. • Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. • Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić wieczka. • Słoiki włożyć do garnka z wodą i pasteryzować gotując 20 minut od momentu zawrzenia wody. • Odwrócić do góry
To co kocham