słoik - 12348 przepisów (strona:189/824)

Zupa ogórkowa 132

zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać

Karola gotuje
Śledzie w occie 2923

lodówki na 24 godziny. Po dobie w lodówce (nie polecam dłużej, bo śledzie będą bez smaku) śledzie wyjąć z zalewy. Cebule pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi(...)occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj  KLIK , cena 23 zł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie z cebulką i "Przewieszenie" 152

śledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia. Tak przygotowane śledzie smakują najlepiej po przegryzieniu się smaków

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką 505

odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy

Swojskie jedzonko
Zakwas z buraków na barszcz 152

angielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian z przyprawami. Zalać osoloną wodą i dołożyć skórkę chleba, jeśli używacie. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą, żeby(...)szybciej zakwas będzie gotowy. Jeśli w międzyczasie wytworzy się piana, wystarczy ją zebrać i zamieszać całość. Gdy zakwas jest gotowy należy go przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu

Pociąg Do Kuchni
Jabłecznik z czekoladą 151

Sezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Śledzie po sułtańsku 1069

wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Całość popieprzyć, wsypać odrobinę cukru i jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z ognia i ostudzić farsz. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku naprzemiennie układać farsz cebulowo-rodzynkowy i śledzie. Należy pamiętać o tym, aby na spodzie i samym wierzchu była warstwa cebulowa. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej

Ugotować
Naleśniki z jabłkowymi pomponami 124

słodkich naleśników najbardziej lubię te z twarożkiem i jabłkami. Pozostało mi jeszcze kilka słoiczków startych jabłek lekko zasypanych cukrem i zagotowanych w słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników. Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty. Naleśniki z jabłkowymi  pomponami 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli(...)łyżka otrębów pszennych ok 250 g mąki pszennej 1/2 kg twarożku wiejskiego kilka łyżek jogurtu lub śmietanki 1 słoik startych jablek z cukrem listki mięty do dekoracji cynamon Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę

Gotuj Sam!
Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 120

Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2  kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka(...)podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić. Gdy zgęstnieje  włóż do słoików  i pasteryzuj 20 minut

Gotuj Sam!
Kiszone pomidory. Przystawka w Łemkowskiej Karczmie w Krynicy 203

Lima 1 litr gorącej wody 1 łyżka soli (z lekkim czubem) koper wraz z baldachami (4 szt) 6 zabków czosnki chrzan  (korzeń i liście)  Pomidory ułóż w słoikach, dodaj obrane ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej pomidory gorącą solanką sporządzoną z gorącej wody i soli. Zakręć słoiki. Po 4-6  dniach burzliwej fermentacji możesz je zjeść

Gotuj Sam!
Musztardowe mięso ze śliwkami 158

dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu . Składniki  1 kg karkówki bez kości  2 marchewki  10 średnich ziemniaków  1 słoik powideł śliwkowych  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1,5 łyżeczki soli  2 łyżeczki papryki słodkiej  2 łyżki oleju kokosowego(...)musztardy   Wykonanie 😏 Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry , dodajemy do mięsa , czosnek przeciśnięty przez praskę , słoik powideł śliwkowych , musztardę ,oraz  wszystkie wymienione wcześniej przyprawy dodajemy  , mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą

Mój Smak
Śledź marynowany z cebulą 169

cremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie

codojedzenia
Ekspresowe leczo z kiełbaskami i kabanosem 208

wyjście do sklepu po zakupy. W takim momencie doskonale sprawdzają się półprodukty, z których przyznam, że rzadko korzystam i... przegląd lodówki. Moja rodzina uwielbia produkty Dagomy, więc leczo ze słoika było "pewniakiem" do przyrządzenia pysznego dania. Aha, i dodam, że powstała potrawa to zasługa mojego kochanego męża! 1 słoik leczo paprykowego z pieczarkami (680g; polecam z Dagomy ) (*) Dodatkowo u mnie

Di gotuje
Mus jabłkowy 114

Warto wspomnieć, że to cynamon odgrywa tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu dżem jest niezwykle aromatyczny, więc nie zapomnijcie go dodać. Polecam!     Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki)   2 kg jabłek 1/3 szkl wody 200 g cukru (w zależności od słodkości jabłek, można dać więcej) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej)     Przygotowanie:   Jabłka umyć, obrać(...)cukier i cynamon. Dalej gotować na małym ogniu (ok. 10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił.    Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Postawić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zalecam również pasteryzację. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Śledzie z Suszonymi Pomidorami 188

oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia(...)ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian, następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do podania. Śledzie z suszonymi pomidorami

Uwaga Babcia Gotuje